Nem mezociklonális tuba, felhőszakadás

Fokozat: 

Magyarországot északnyugatról egy Skandinávia feletti középponttal örvénylő ciklon hidegfrontja közelítette meg, amely előtt az éjszakai órákban gyenge hidegadvekció alakult ki és ez a Dunántúl északnyugati felében északnyugatira fordította a szelet. A délelőtti órákban gyenge hideg advekció még lehet ezeken a területeken, majd később meleg advekció kezdődik. Az ország többi részén sekély ciklonális mező lesz a jellemző, amelynek  konvergens területei az északnyugati részeket kivéve trigger hatáskén tudnak szolgálni. Térségünk egy hosszúhullámú teknő előoldalán helyezkedik el, amelyen csak gyenge rövidhullámú teknők helyezkednek el jelenleg az ország déli része felett. Ez a nap folyamán az ország középső, délkeleti, keleti részei felett fejthet ki plussz kényszerhatást. Jelentősebb hőmérsékleti advekció nem várható a magasban, inkább a meleg advekció lehet a jellemző, főként 700 hPa környékén.

A GFS és az ECMWF modellek mérsékelten nagy (GFS, ECMWF MLCAPE: 400-700 J/KG) labilitást jeleznek elő a mai napra, nedves környezeti feltételekkel (kihullható víz: 28-30 mm) kiemelten a középső országrészben, továbbá egy szállítószalag profil is azonosítható, hosszan elnyúlva Afrika partjai felől. A magassági szél igen gyenge lesz az alsó 6 km-es légrétegben (2-5 m/s), így igen lassan áthelyeződő, alapvetően egycellás vagy gyenge multicellás zivatarok várhatóak, amelyekhez felhőszakadás (25-50 mm) társulhat és jégeső (2 cm alatti jégméret) főként a középső, keleti területeken.  Nem mezociklonális tubának kedvezhet a mai szituáció, bár a magassági feltételek nem annyira markánsak. Mindenesetre nem mezociklonális tuba az átlagosnál nagyobb valószínűséggel várható elsősorban délkeleten, továbbá a Tiszántúlon, illetve a Duna vonala környékén, de a Dunántúl északnyugati részét kivéve máshol sem lehet kizárni.

 

A mai előrejelzés a nem mezociklonális tubák lehetősége miatt lett kiadva.

 

Írta: Anarki, mm

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat