Gyenge hidegfront az esti, éjszakai órákban

Fokozat: 

Északi-tenger feletti középponttal egy ciklon örvénylik, amelynek hidegfrontja jelenleg Franciaország felett húzódik. Ezen front északnyugat felől - bizonytalan módon - de nagyobb valószínűséggel az éjszakai órákban halad át rajtunk és átmenetileg megerősödik felettünk (egy 250 hPa-os jet bal kilépő zónája következtében), majd várhatóan ismét gyengül, az ECMWF szerint holnap keleten hullámot vetve (a GFS-ben nincs benne a hullámvetés). A front mögött majd egy második hullám érkezése is várható holnap.

Térségünkben a nap egy részében inkább a Dunától keletre még sekély ciklonális mező lesz a jellemző, amelyen elszórt zivatarok alakulnak ki lokálisan felhőszakadással, majd 700 és 500 hPa-on is a hosszúhullámú teknő előoldalán jelentős örvényesség advekció várható nyugatról-keletre terjedően, amely részben a délutánra erősödő szállítószallaggal és a 0-2.5 km-es vonalnormális szélnyírással összemetszve vonalba rendezett zivatarrendszert, egy vmkr-t hozhat létre, amely nyugatról-keletre haladhatna. A labilitás közepesen nagynak várható az ECMF és a GFS alapján (MLCAPE: 400-700 J/kg) A magassági szél nagysága elég határeset lesz, 700 és 500 hPa-on előfordulhatnak 15 m/s-os szélsebességek, így a 0-6, 0-3 km-es szélnyírás helyenként elérheti vagy akár meghaladhatja a 15 m/s-ot a vonal mentén. A kihullható vízmennyiség (28-30 mm) továbbra is magas lesz, ill. a kiszáradás mértéke közepesen nagy lesz (dthetaE 10 fok körül), amely azonban jellemzően 700 hPa fölött várható. A vonal mentén alapvetően multicellás zivatarok valószínűek felhőszakadással kísérve, de egy-egy marginális szupercella sem zárható ki, heves eseményekkel.

Összefoglalva:
A nap egy részében továbbra is meg van az esélye nem mezociklonális tuba kialakulására nagyobb valószínűséggel a Dunától keletre, de máshol sem zárhatóak ki. A délutáni óráktól nyugat felől egy nagytérségű emelés hatására kb. észak-déli irányultságú vmkr jöhet létre, amely fokozatosan kelet felé halad majd várhatóan. Útját lokális felhőszakadás (20-50 mm), viharos szél (60-70 km/h), jégeső (1-2 cm) kísérhetné. Egy-egy marginális szupercella esetén 90 km/h feletti szél és 2 cm feletti jég is kialakulhatna. A konvekció a vonal elvonultával is folytatódhatna éjszaka, de valószínűleg felhőszakadáson kívül, más heves esemény nem lesz.
Az 1-es kategória a marginális szupercellák esélye miatt lett kiadva.
 
Írta: mm, Gbond

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat