Esetleges szupercellák keleten (nagy bizonytalanság mellett)

Fokozat: 

Érvényes: 2010. 05. 31. 10:20 HTL - 2010. 06. 01. 08:00 HTL

Előrejelzés bizonytalansága: nagy

A tegnap éjszakai, ma hajnali órákban országunktól délnyugatra ciklongenezis kezdődött. A folyamat az Alpoknak köszönhető, ugyanis elősegítette a hidegfront hullámvetését, képezve egy önálló ciklont a térségben. A ciklon csapadékrendszere mentén már kora délelőtt jelentős esőzések voltak a délnyugati országrészben, valamint délután nem zárható ki, hogy szupercellákat okozzon a Tiszántúlon (pontosabban a keleti határszél közelében).

A ciklon mozgását csak jelentős bizonytalanság mellett lehet előrejelezni, több modell rendelkezik eltérő kimenetekkel. A legvalószínűbb folytatás, hogy a hazánkat nyugatról érintő, majd tőlünk délnyugatra felkanyarodó magassági hidegörvény peremén elhelyezkedő ciklon, valahol a délkeleti területek felett lép országhatáron belülre és kanyarodik északnyugat felé . A felkanyarodó ciklon a hidegfronton ismét hullámvetést képez, így a keleti-északkeleti területek a rendszer előoldalára, a melegszektorba kerülhetnek. A behullámzó front előtt a keleti-délkeleti, estére az északkeleti területek felé egy meleg, nedves szállítószalag is benyúlik majd (GFS). A hidegörvénynek, illetve a felhanyarodó ciklonnak köszönhetően markáns nagytérségű emelési folyamatok is jelen lesznek, illetve a környezetünkben helyet foglaló jet stream bal kilépő zónáján erős magassági divergencia lép fel.

Összességében elmondható, hogy a GFS, WRF és ECMWF alapján két forgatókönyv valószínűsíthető. A GFS, WRF páros szerint a ciklon valamivel hamarabb érkezik és kanyarodik fel délkelet felől, mint ahogy az ECMWF-ben látszik, így kedvezőbb feltételeket mutatnak jelentősebb konvekcióra (a délkeleti-keleti határ közelében 200-400 j/kg CAPE). Az ECMWF-ben a ciklon kicsit később és északabbra lép országhatárainkon belülre, ami konvekció szempontjából nem mondható optimálisnak, így a jelentősebb események határainkon túl alakulhatnának ki. Északkeleten kis esélyel a ciklon érkezése előtt is kialakulhat zivatar, amik várhatóan heves eseménnyel nem járnak.

Megfelelő labilitás realizálódása esetén, a szélnyírási profil kedvezhet szupercellák kialakulásának a multicellás konvekció mellett (15 m/s körüli 0-6km), illetve a 700-600 hPa szinten jelentős szélnövekmény is mutatkozik. Ebből következik, hogy 150-250 m2/s2 0-3km SREH értékek fordulnak elő a GFS labilitásával átfedésben. Az ECMWF-ben nincsenek ilyen kedvező feltételek.

Szupercellák esetén előfordulhat 90 km/h-t meghaladó kifutószél, 2 cm körüli vagy azt meghaladó jégeső, illetve felhőszakadás. A zivatarok fő veszélyforrása a hírtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék (25-50 mm) lehet (magas kihullható víz: 32 mm körül). Amennyiben nem a kedvező feltételek jönnek be, akkor a szállítószalaghoz kapcsolódóan a zivatarokat lokálisan jelentős mennyiségű csapadék kísérheti keleten, északkeleten, más heves eseményeknek kicsi az esélye (jégméret 2 cm alatt, 80 km/h-t nem meghaladó kifutószél).

 

Összefoglalás:

Országunktól délnyugatra egy ciklon található, aminek kiterjedt csapadékmezeje jelenleg is érinti a délnyugati, déli országrészt. A ciklon haladási iránya a modellek alapján nagyon bizonytalannak tűnik, így a nap folyamán végbemenő konvekció mértéke is jelentős bizonytalanságot hordoz magában. Kedvező forgatókönyv esetén meg van az esélye szupercellás konvekciónak a Tiszántúlon, ami járhat 2 cm körüli vagy azt meghaladó jégesővel, 90 km/h feleti kifutószéllel, illetve felhőszakadással. Pesszimistább forgatókönyv alapján a komolyabb események országhatáron kívülre korlátozódnak és a zivatarokat a lokálisan jelentős mennyiségű csapadékot kivéve más heves esemény csak kis esélyel kísérheti.

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat