Nem mezociklonális tuba

Fokozat: 

A mai nap folyamán továbbra is egy erős magassági hidegörvény helyezkedik el felettünk, amihez markáns örvényesség-advekció tartozik több magassági szinten, illetve a felszínen sekély ciklonális mező lesz jellemző. A GFS és ECMWF számításai alapján az ország északkeleti felére, északi részére 300-500 J/kg SBCAPE várható a délutáni órákban. Az örvény peremén északkeleti határainknál 500 hPa-on, a GFS és az ECMWF alapján 15-17 m/s-os szélsebességek is előfordulhatnak, amelynek köszönhetően a 0-6 km-es szélnyírás megnövekszik, de valószínűleg nem lesz elégséges a labilitás komolyabban szerveződött konvekció kialakulásához.

Nem mezociklonális tuba, esetleg tornádó (F0) alakulhat ki elsősorban északkeleten, de a Dunától keletre záporok környezetében máshol is megjelenhet.

Az előrejelzés a nem mezociklonális tuba, esetleges tornádó lehetősége miatt lett kiadva.

Írta: mm

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat