Délen szupercella

Fokozat: 

Egy mediterrán ciklon labilis melegfrontja alakítja a mai időjárást, amely az éjszakai órákban dél felől fokozatosan fölénk húzódott és a nap folyamán kb. az ország középső részei felett fog elhelyezkedni stacionárius jelleggel nyugat-keleti tengellyel. A melegszektorban jól analízálható szállítószalag profil van jelen. Kb. az Ibériai-fsz. feletti középponttal középszinteken egy magassági ciklon örvénylik, amelynek peremén térségünk felett időnként jelentős örvényesség advektálódik délnyugatról északkelet felé. A légkör nagy magasságokig átnedvesedett, a kihullható víz értéke eléri a 35-45 mm-t, amely a nap folyamán fokozatosan csökken, így az országban a nap első felében az intenzív záporokat vagy zivatarokat felhőszakadás (>50 mm) kísérheti lokálisan. A délutáni órákban a kihullható víz csökkenésével ezek az igen nagy csapadékok már kevésbé lesznek jellemzőek. Az ország déli részén a melegfront mögött, ahol tartósabban napos időszakok is előfordulhatnak, a GFS-HR számítása alapján az ország déli részét épphogy érinti az MLCAPE 500 J/kg -os értéke. A rosszabb felbontású GFS, amely ebben a szezonban általában felülbecsülte a labilitást, az országon belülre  nagyobb területre adja a magasabb értékeket az ECMWF-el egyetértésben (SBCAPE: 1000-1200 J/kg, MLCAPE: ~600 j/kg). A 0-6 km-es vektoriális szélnyírás 15 m/s felett várható ezeken a területeken, amely nagyobbrészt a szélfordulásból adódik, mintsem a szél nagyságának növekedéséből. A 0-1 km-es, 0-3 km-es helicity értékek 100-150 m2/s2 körül várhatóak, amelyek támogathatják a nyugat-keleti áthelyeződéssel bíró szupercellák kialakulását és hosszabb élettartamát. Ezen cellák előfordulására - az erős multicellás zivatarok mellett - az ország déli részén a délutáni órákban, az 500 hPa-os teknőhöz kapcsolódva van esély. A dthetaE 14-15 fokos nagyobb értékei a rövidebb élettartam ill. nagyobb kifutószél mellett szólnak.

 

Délen a délutáni szupercellá(k)hoz tehát heves események társulhatnak (>90 km/h-s széllökés, >2 cm feletti jég, ill. felhőszakadás), de szignifikáns heves kritériumokat elérő cella nem valószínű. Kérdéses, hogy ezen cellák nem az ország területén kivül haladnak-e el.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat