Esti, éjszakai zivatarok, esetleg szupercellák

Fokozat: 

Kiadva: 2010. 06. 17. 17:24 HLT

Érvényes: 2010. 16. 18. 08:00 HLT

Tőlünk nyugatra egy - Svájc, Kelet-Franciaország középpontal rendelkező - magassági hidegörvény helyezkedik el, aminek a déli, délkeleti peremén fokozatos melegadvekció zajlik alacsonyabb szinteken. Talajszinten tőlünk nyugatra egy sekély ciklon található, majd az este folyamán nyugat felől fokozatosan sekély ciklonális mező épül ki országunk felett is, aminek következtében a nyugati, délnyugati határszélen összeáramlás alakul ki. Ezzel párhuzamosan a jelenleg felettünk elhelyezkedő hullámzó frontrendszer észak felé elmozdul és melegfront jellegűvé válik az éjszaka folyamán.

Estétől a nyugati, délnyugati országrészünk felett egy meleg, nedves szállítószalag épül ki, és a hozzá tartozó melegnyelv késő estétől, illetve az éjszakai óráktól lép délnyugati irányból országhatáron belülre. A szállítószalaghoz kapcsolódóan éjszaka (ECMWF) 500-800 j/kg CAPE értékek várhatóak, amíg a WRF ettől kicsit magasabb: 500-1200 j/kg 0-255mb MLCAPE értékekkel számol a délnyugati, nyugati területeken. A magassági hidegörvény előoldalán egy jet stream húzódik, aminek a kilépő zónája a nyugati, délnyugat területek felett lesz megtalálható. A jet stream közelségéből adódóan 12,5-15 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírás várható a GFS alapján, amely egyébként kedvezőbben alakul az ECMWF szerint. Mindkét modellben, de főleg az ECMWF-ben lelhető fel egy erős szélnövekmény 700-600 hPa magasságban (főleg az Alpokalján és a délnyugati határszélen).

Kedvező feltételek együttállása esetén nem zárható ki szupercellás konvekció a nyugati, délnyugati országrészben a multicellás konvekció mellett.

Veszélyforrások:

- felhőszakadás: 25-35 mm, a kihullható víz 32-36 mm között

- jégeső: szupercellák környezetében 2 cm körüli vagy a feletti átmérővel, multicellás zivatarokban ettől alacsonyabb lehet

- viharos kifutószél: szupercellák környezetében 90 km/h feletti széllökések is előfordulhatnak

Összefoglalás:

Az esti, éjszakai órákban délnyugat felől egy meleg, nedves szállítószalag épül ki, amihez kapcsolódóan nyugatról zivatarok kialakulására lehet számítani. Egy-egy helyen nem zárható ki szupercella sem, amennyiben az ECMWF kedvezőbb szélnyírási feltételei jönnek be. A GFS + WRF főként Zala megyét preferálja ilyen szempontból. Szupercellákhoz kapcsolódóan előfordulhat 2 cm körüli vagy a feletti jég, 90 km/h körüli vagy azt meghaladó kifutószél, illetve felhőszakadás.

Az 1-es fokozat az esetleges szupercellák kialakulási esélye miatt lett kiadva.

 

Írta: Anarki

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat