Hétfőihez sok tekintetben hasonló zivatarrendszer

Fokozat: 

Térségünk a nap folyamán döntően egy melegszektorban helyezkedik, nyugat felől fokozatosan sekély ciklonális mező épül ki. A jelenleg kb. Duna vonalában elhelyezkedő mkr a melegszektoron belül, egy egyenesen dél felől egyre erősebben kiépülő meleg-nedves szállítószalaghoz kapcsolódik. Középszinteken kb. Franciaország déli fele fölötti középponttal egy magassági hidegörvény helyezkedik el, amely a nap folyamán valamelyest töltődik, így a délutáni óráktól inkább már egy hosszúhullámú teknő előoldali helyzetben leszünk. Ennek elődoldalán 700 hPa-on a nap folyamán inkább a melegadvekció lesz a jellemző, míg 500 hPa-on a reggeli hidegadvekciót követően jelentősebb hőmérséklet változás nem várható a GFS szerint. A nagytérségű kényszerhatások jelentőseknek mondhatóak a nap folyamán, nyugat-keleti irányban jelentős örvényesség advekció várható középszinteken, amelyek átfedésben lesznek a szállítószalag tengelyével, amely alapvetően meghatározza majd az mkr elhelyezkedését.

Ezek alapján a kora délutáni órákig a Duna-Tisza közén és az ország délnyugati részén, míg délután a Dunától keletre, estére pedig már a keleti határainknál várható az mkr tevékenykedése. Az esti óráktól északnyugat felől pedig egy hideg front érkezés várható, amely az ország nagyobb részén áthalad az éjszakai órákban. A szállítószalag erősödösével a kihullható vízmennyiség is növekszik a nap folyamán: a preferált középső és keleti országrészben értéke délután 36-40 mm, míg este igaz már lassan határainkon kívül 40-44 mm köré növekszik a GFS szerint, a kihullható víz fontos tényező az mkr viselkedésében. Az eddig leírt folyamatok jól egybevágnak a magas labilitási értékekkel, a kb. déli óráktól a Dunától keletre, annak is főként a déli felében 1000-1800-as MLCAPE értékek várhatóak a GFS-HR szerint, ill. ECMWF-ben is magasak az SBCAPE értékek (1000-1800 J/kg). Ezek ugyan kisebbek abszolút értékben, ill. területi lefedettségében is a hétfői mkr-hez képest, de heves konvektív folyamatok kialakulásához így is bőven elegendőek. A 0-6 km-es vektoriális szélnyírás 15-17,5 m/s között várható, de 700 hPa a délutáni óráktól az 500 hPa-os szintnél is nagyobb szélerősödés várható, így már a 0-3 km-es szélnyírás is legalább eléri ezt az értéket. 400 hPa fölött vegyesen divergencia és konvergencia is előfordul a magasban, 15-18 UTC-kor észekkeleten, illetve később határainkon kívül már igen nagy divergencia várható, amely mind a rendszer nyugatról-keletre történő erősödése felé mutat. A 0-2.5 km-es szélnyírásvektorok jelentősnek mondhatóak, írányuk dny-ék és a nyugat-keleti örvényesség advekció tengelyére nagy szöget zárnak be, amely mindenképpen a vonalba rendeződés felé hat. A hodográfok alapján a 0-3 km-es SRH, 150-200 m2/s2 körül várható és a jobbra haladó szupercellát támogatja, amelynek mozgás iránya kialakulása esetén nydny-kék-i irányba várható és délután folyamán áthelyeződési sebessége nő és így az 55-70 km/h-t is elérheti.  A dthetaE értéke a hétfői óriási kiszáradást jelző értékeihez képest kisebbnek várható, de az ország délkeleti felében így is 16-20 fok között valószínű, amely magasan kedvez a mikroburst kialakulásának.

Jellemző események (déli, délkeleti országrészt jobban érintve):

- Szupercella annak minden heves kísérőjelenségével (jég: 2-6 cm, szélvihar: 100-120 km/h felett)

- Mezociklonális tornádó, tuba 18 UTC-től inkább a keleti határainknál vagy azon kívül (LCL akkora csökken le, ill. a 0-1 km-es szélnyírás növekszik meg)

- Nem mezociklonális tuba, tornádó (max. F1) a déli óráktól az esti órákig fejlődő cellák alatt

- A vonalba rendezett cellák mentén főleg a bow echós szakaszokon mikroburst, gustnádó.

- Felhőszakadás (20-70 mm) a kiépülő rendszer alatt az idő előrehaladtával főként keleten nagy területen jelentős csapadék.

Összefoglalva:

A hétfőihez hasonló zivatarrendszer kiépülése várható (súlypontjával talán délebbre), részben a jelenlegi rendszerből, illetve újabb cellákból felépülve kb. a Duna-Tisza közén, amely nyugat-keleti irányba halad majd vonalba rendeződve. A zivatarrendszer Érdély felé haladva az esti órákra egy nagy méretű mezoléptékű konvektív rendszerré épülne ki. A vonal mentén szupercellák alakulhatnak ki és ezekhez, illetve magához a vonal vezető éléhez kapcsolódva a fent felsorolt heves események várhatóak, jobban talán az ország délkeleti felére koncentrálódva. A rendszer mögött van esély a hétfőihez hasonlóan egyedi heves zivatarcellák kialakulására.

Írta: mm

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat