Nem mezociklonális tuba, felhőszakadás

Fokozat: 

Tengelyével tőlünk nyugatra egy hosszúhullámú teknő helyezkedik el, amelynek előoldalán több hullámban pozitív örvényesség-advekció zajlik több magassági szinten. Talajszinten ciklonális mező található, aminek köszönhetően eleinte a Kelet-Dunántúlon, kora délután a Duna-Tisza közén, később az Alföldön egy konvergencia is megtalálható lesz. A teknő előoldalán fokozatos melegadvekció zajlik alacsonyabb szinteken, így a jól átnedvesedett határrétegből megfelelő feltételek adódnak záporok, zivatarok kialakulására. A GFS alapján 500-600 j/kg MLCAPE és 1000-1400 j/kg SBCAPE várható, illetve az alacsony harmatpontú északnyugati területeken és az Alpokalján nem mutat számottevő labilitást. A zivatarok komolyabb szélnyírástól mentes környezetben alakulhatnak, csak északkeleten számol a GFS 15 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírást egy 500 HPA-n lévő erősebb szélnövekménynek köszönhetően, de a szélprofilt átvizsgálva ez valószínűleg nem jár szupercellás konvekcióval, viszont akár intenzívebb zivatar is kialakulhat, amihez 1-2 cm körüli jégeső, illetve viharos kifutószél társulhat (ECMWF alapján az ekvipotenciális hőmérséklet vertikális gradiense itt a legmagasabb, GFS alapján a Tiszántúlt is beleértve).

Lehetséges események:

- nem mezociklonális tuba: kutatásaink szerint kiemelten a Kelet-Dunántúlon és a középső országrészben lehet számítani kialakulásukra, de máshol is előfordulhatnak

- felhőszakadás: a jól átnedvesedett légprofil, 28-30 mm kihullható víz, valamint a viszonylag lassú (5-8 m/s) 0-6 km-es átlagszél következtében lokálisan hullhat jelentős mennyiségű csapadék, akár 30 mm felett, intenzívebb zivatarokban nem kizárt 50 mm körül

- jégeső: jégméret 2 cm alatt marad, esetleg északkeleten közelítheti meg egy-egy intenzívebb zivatarban

- kifutószél: ECMWF alapján északkeleten, GFS alapján a Tiszántúlon is társulhat viharos kifutószél zivatarokhoz

 

Az előrejelzés a nem mezociklonális tubák kialakulási lehetősége miatt lett kiadva. Lokális felhőszakadáson kívül, egyéb heves időjárási esemény nem várható az előrejelzések szerint.

 

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat