Nem mezociklonális tuba

Fokozat: 

Hazánk időjárását egy észak felöl érkező magassági hidegörvény határozza meg, amihez több magassági szinten tartozik pozitív örvényesség-advekció a mai nap folyamán, illetve egy okklúziós frontot teker be nagyjából a középső (Duna-Tisza köze) országrész felé. A magassági örvénynek köszönhetően, főként a Duna-Tisza közén és a Nyugat-Dunántúli területeken várható 300-500 J/Kg SBCAPE a GFS szerint. Főként az Északi-Középhegység területein és a Nyugat-Dunántúlon, később a Duna-Tisza közén is konvergencia segíti majd az emelést. A GFS alapján tehát főként ezeken a területeken lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására, amikhez társulhat akár nem mezociklonális tuba is. A 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens 8-9-es értéke ideálisnak mondható kialakulásukhoz, továbbá főleg a Duna-Tisza közén várható alacsony (800-1000 m) LCL szint az okklúzió vonalával egybemetszve. A zivatarokhoz főként a Nyugat-Dunántúlon társulhat viharos, de 80 km/h-t nem meghaladó kifutószél. Komoly jégesőre (2 cm felett) nem kell számítani.

Az előrejelzés a nem mezociklonális tubák kialakulási esélye miatt lett kiadva (kiemelten a Duna-Tisza közén, de máshol sem zárhatóak ki).

Írta: Anarki

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat