Több szupercella és downburst is kialakulhat az országban

Fokozat: 

Egy észak-európai központú ciklon hidegfrontja alakítja hazánk mai időjárását. A front jelenleg az ország északkeleti határainál jár, és a következő 24 órában át is halad felettünk. Mögötte a magasban markáns hidegörvény szakad le északról, amelynek középpontja tőlünk keletre halad el, a hozzá tartozó határozott jetzóna pedig a Kárpát-medence fölé húzódik, kedvező szélnyírási profilt teremtve helyenként heves zivatarok kialakulásához.
Az ECMWF-ben és a GFS-ben egyaránt a nappali órákban 800-1000 J/kg talaj alapú labilitás halmozódik fel a front előterében (az ország keleti kétharmadában), estére azonban a magassági hideg érkezésének köszönhetően 1200-1400 J/kg energia is realizálódhat a déli országrészben (a front nagyjából ekkor már a Székesfehérvár-Szeged tengely mentén lesz található). A fő emelő hatás a front menti konvergencia lesz (több szinten is), bár az örvényesség advekció is jelentősnek mondható magasban (némileg lemaradva a fronttól). A 0-6 km-es szélnyírás 15 m/s-ot meghaladó (akár 20 m/s-ot is elérő) értékei viszonylag nagy területen kerülnek átfedésbe a nagy labilitású zónákkal, így döntően multicellás illetve szupercellás konvekció beindulása várható a nap folyamán (a szupercellás konvekciót támogathatja a helyenként 150-200 m2/s2 körüli helikalitás is). A helyzet érdekessége az alsó 2.5 km-es jelentős nedvességtartalom és a 600 hPa feletti igen jelentős kiszadás, amely lehetőséget ad igen jelentős leáramlások kialakulásának. A tegnapi nap folyamán 700 hPa felett egy inverziós réteg alakult ki, részben a tegnapi erősebb anticiklonális hatásoknak köszönhetően (kezdődő zsugorodási inverzió). Ezen inverzió a ma 00 UTC-s budapesti felszálláson is jelen van és azt alapul véve, illetve a kora délutáni órákig 700 hPa-on várható meleg advekció következtében a CAPE hosszú, elnyúltnak valószínű. 700 hPa felett tehát kezdetben az erős magassági szél és az erős kiszáradás ronthatja a feláramlásokat az erős bekeveredés révén. A helyzet a délutáni órákban jelentősen javulhat, a középszinteken egyre vastagbb légretegben várható hideg levegő advekciójának következtében. A konvektív folyamatokhoz köthető heves események a következők lehetnek:

-    szélvihar(downburst): 90-120 km/h közötti széllökés (néhol akár 120 km/h felett) a 16-18 fok körüli delta-thetaE értékei (középszinteken kiszáradás), és a 15-18 fok körüli felszíni harmatpontdepresszió miatt
-    nagyobb méretű jég: a kiszáradás, szélnyírás (szupercellás konvekció) miatt lehetnek 2-4 centis jégszemek.
-    lokálisan felhőszakadás, de nem ez lesz a meghatározó
-    tornádó esélye kicsi főként a magas felhőalap miatt (de a 0-1 km-es szélnyírás és helikalitás sem jelentős)

Összefoglalva: A nap folyamán először főként az ország északkeleti harmadában és a középső részein várható zivatarok kialakulása, majd később a konvekció átterjed a déli országrészre, illetve a Dunántúl déli felére is. A multicellás jelleg mellett a zivatarok akár több helyen szupercellásak is lehetnek, néhol akár szignifikánsan heves eseményekkel (itt döntően a 120 km/h feletti széllökésekre gondolunk, az ország középső részéin valamivel nagyobb valószínűséggel). A zivatarok várhatóan a késő esti, kora éjjeli órákban megszűnnek az országban.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat