Fronthoz köthetően éjjel és különösen holnap napközben helyenként heves események

Fokozat: 

Érvényesség ideje: 2010. 07. 17. 18 UTC - 2010. 07. 19. 06 UTC

Egy, a Brit-szigetektől északra található ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja közelít hazánk felé. A front az éjszakai órákban átvonul az ország felett, holnap napközben lelassul a Tiszántúlon, és hullámot vet. A front előtt jól azonosítható meleg-nedves szállítószalag húzódik, amely ma napközben egyre markánsabbá válik, és fokozatosan helyeződik át kelet felé, tengelye este 20 órakor már a Dunántúl felett lesz megtalálható. A fronthoz kapcsolódóan a magasban (500 hPa-on) egy magassági hidegörvény fűződik le, amelynek a mozgását eltérően számolja a két globális modell: az ECMWF-ben az örvény középpontjával Magyarországtól északnyugatra fejlődik a következő 36 órában, míg a GFS-ben inkább az adriai térség felé mozog (a Kárpát-medencétől nyugatra). Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, az egyértelműnek látszik, hogy a jet-zóna erősen lemaradva követi a front vonalát, ergo az erősen szélnyírásos illetve labilis légtömegek elkülönülnek egymást, ez pedig szűkíti a lehetséges heves események spektrumát és intenzitását.
Az események szempontjából az elkövetkező időszakot két intervallumra lehet osztani:
- éjszakai és hajnali folyamatok    
- holnap napközben a front hullámvetéséhez kapcsolható történések

Éjjeli konvekció:
A front mentén jellemzően 800-1000 J/kg MUCAPE várható 200-500 m-es indulási szinttel (északkeleten az  1600 J/kg-ot is meghaladhatja), helyenként jelentősebb konvektív tiltással, ugyanakkor a front által biztosított, több szintre kiterjedő konvergencia minden bizonnyal kellő emelést biztosít a hozzáférhető konvektív energia kiváltásához. A gyenge szélnyírás miatt a konvekció leginkább multicellásnak várható illetve a kényszer vonalas jellege (front) miatt zivatarlánc kialakulása valószínűsíthető, ami északnyugatról délkelet felé mozogva halad végig az országon. A hajnali, reggeli órákban már a délkeleti, keleti országrészben tartózkodik majd várhatóan a front konvergenciája, így a zivatarrendszer a hajnali órákban már a Tiszántúlt is elérheti.  Az éjszakai heves események a következők lehetnek:
- viharos szél: bár a magassági szél csekély, a frontális hatások illetve a mérsékelt középszintű kiszáradás miatt egy-egy zivatarban 90 km/h feletti széllökés is kialakulhat
- jégeső: jelentős szélnyírás hiányában vélhetően 2 cm alatti jégszemekre lehet számítani
- felhőszakadás: nem lehet kizárni, bár a kihullható víz helyenként elérheti a 45 mm-t is (jellemzően 40-44 mm-es értékek), a kényszer fokozatos áthelyeződése miatt kicsi a valószínűsége, hogy egy bizonyos pont felett tartós és folyamatos mélykonvekció kialakuljon

Holnap nappali események:
A front holnap reggel már nagyjából a Tisza vonalában fog tartózkodni, miközben az északi ágán felthetően egy melegfronti hullám alakul ki. Ennek következtében holnap a Tiszántúl illetve Duna-Tisza köze keleti része holnap is labilis marad az esti órákig, miközben a nyugati országrész már a hajnali óráktól stabilizálódik. A labilitás mértékét eltérően adja a két globális modell. Az ECMWF 30 fok alatti 2m-es hőmérsékleteket jelez előre (ebből következően 1000-1500 J/kg labilitással számol), míg a GFS-ben 34-36 fok várható holnap is (1600-1800 J/kg SBCAPE). A konvekció jellegét alapvetően befolyásolja a gyenge 0-6 km-es (és 0-2.5 km-es) szélnyírás (10 m/s alatt), így holnap is döntően multicellás konvekció várható, amit leginkább a talaj közeli konvergencia illetve orografikus hatás szervezhet össze. A zivatarokhoz kapcsolódó heves események a következők lehetnek:
- szélvihar: a GFS által prognosztizált 18-20 fok körüli deltathetaE értékek miatt (középszintű kiszáradás) lehet egy-egy cellában erőteljesebb kifutószél (90 km/h feletti lökés). Ez különösen a GFS forgatókönyve alapján valószínű, mivel ott a magas 2m-es hőmérséklet következtében kialakult 16-18 fokos harmatpontdepresszió is erősítheti a leáramlásokat a felszín közelében. Ha a nedvesebb és hűvösebb ECMWF prognózisa valósul meg, akkor kevésbé valószínűek a downburtös jelenségek. 
- jégeső: leginkább a kiszáradás és a nagy labilitás miatt lehet 2 cm körüli jégátmérő
- felhőszakadás: egyes számítások szerint a kihullható víz elérheti az 50 mm-t is (GFS-ben szerényebb 40 mm körüli), ez párosulva az orografikus hatással egy-egy helyen jelentős csapadékot eredményezhet rövid idő alatt

Összefoglalva:
Az éjszaka folyamán egy északnyugatról érkező front mentén lehet esély zivatar kialakulására. Ekkor a fő veszélyforrást a kifutószél jelentheti. A front a zivataraival reggelre már várhatóan a Tisza vonalában fog tartózkodni, majd napközben hullámot vet, és a meleg hullámon ismét zivatarok alakulhatnak ki, amelyekhez heves események (nagyobb méretű jég, kifutószél illetve felhőszakadás) főként a Tiszántúl északi részén illetve az Északi-középhegység keleti felén társulhatnak. Az ECMWF illetve a GFS eltérő számításai miatt bizonytalanság mutatkozik a heves események várható számában.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat