Északnyugatról érkező, belassuló hidegfront, meglehetősen bizonytalan eseményekkel

Fokozat: 

Hazánk időjárását egy Európa felé benyúló hosszúhullámú teknő határozza meg, aminek a nyugati peremén (tőlünk nyugatra) fokozatos hidegadvekció zajlik dél felé. Ennek a folyamatnak köszönhetően a mai nap folyamán egyre inkább előoldali helyzetbe kerülünk, ugyanis az erősödő hidegadvekciónak köszönhetően a teknő egyre inkább tőlünk nyugatra helyezkedik el tengelyével, ugyanakkor a mai nap folyamán főként a Dunántúlon okoz gyenge hidegadvekciót a magasban. Talajszinten Észak-Európa felett egy ciklon helyezkedik el, aminek a hosszan elnyúló hidegfrontja fokozatosan közeledik országunk felé, de a délután folyamán jelentősen belassul, éjszaka pedig megtorpanhat a nyugati-északnyugati területek közelében. A front belassulását egy fokozatosan mélyülő mediterrán ciklonnak köszönhetjük. A két rendszer előoldalán, az érkező hidegfront előtt egy szállítószalag profil is analizálható, ami délután kezd kiépülni a Dunántúl nyugati területein, így alacsonyabb szinteken meleg és nedves levegő áramlik az említett területek felé.

Az események várható alakulásában a legbizonytalanabb tényezőt a labilitás jelenti, ami az ECMWF-ben igen mérsékeltnek mondható (0-100 mb MLCAPE: 200-400 j/kg a Nyugat-Dunántúlon, illetve este délnyugaton). A GFS is hasonló, illetve egy picivel magasabb értékeket vár. Az ECMWF alapján délutánra 10-12,5 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírás várható, illetve az esti órákban 15-17 m/s-ra növekedve átfedésbe kerülhet a mérsékelt labilitással. Illetve ugyanabban a sávban 125-175 m2/s2 0-3 km SREH értékek várhatóak, amik határesetnek mondhatóak esetleges szupercellák kialakulásához. A térségünkben elhelyezkedő nagytérségű emelőhatások  (szállítószalag, front, örvényesség-advekció) támogathatja a konvekciót, illetve ellensúlyozhatja az amúgy mérsékelt labilitási értékeket.

A heves események főként az esetlegesen kialakuló szupercellákhoz köthetőek (front előterében), illetve multicellákhoz kapcsolódóan főként a felhőszakadás lehet a fő veszélyforrás.

Heves események:

- jégeső: főként szupercellához köthetően 2 cm-t meghaladó jég, egyéb esetben a jégméret 2 cm alatt maradhat

- felhőszakadás  (magas kihullható víz 34-36 mm)

- intenzív kifutószél: főként szupercellákhoz kapcsolódóan 90 km/h-t meghaladó széllökések

Összefoglalva:

Az esti órákban egy hidegfront éri el hazánkat nyugat-északnyugat felől, a front előtt egy szállítószalag profil is kialakul a Dunántúl nyugati részein. A labilitási értékek meglehetősen mérsékeltnek mondhatóak, de a közelünkben elhelyezkedő nagytérségű emelőhatások részben ellensúlyozhatják annak hiányát. A teknő előoldalán elhelyezkedő jet stream következtében várható 12,5-17 m/s körüli 0-6 km-es szélnyírás az ECMWF alapján, amik a Dunántúl nyugati részein, illetve délnyugaton (főleg Somogy) megfelelő átfedésben lehetnek a labilitással. Ezeken a területeken nem lehet kizárni szupercellás zivatarok kialakulását sem, habár az értékek együttállása alapján határesetnek mondható a dolog. Szupercellák környezetében előfordulhat 2 cm-t meghaladó jég, felhőszakadás, intenzív kifutószél (90 km/h felett). A front vonalában is lehetnek zivatarok, azoknak a fő veszélyforrása a felhőszakadás lehet.

A MÉRSÉKELTNEK MONDHATÓ LABILITÁSI ÉRTÉKEK MIATT A HELYZET MEGLEHETŐSEN SOK BIZONYTALANSÁGOT HORDOZ MAGÁBAN.

Az 1-es fokozatú előrejelzés az esetleges szupercellák kialakulási esélye miatt lett kiadva.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat