Reloaded: Újratöltve. Ismét jelentős esély egy zivatarláncra.

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, május 20, 2013 - 06:00

Érvényes: 2013. 05. 20.  06.00
 
 
Összefoglalás:
 
Nyugat felől újabb ciklon közelít, melyhez tartozó hidegfront az éjszaka folyamán átrobog felettünk. A nap konvektív történései hasonlítani látszanak a pénteki eseményekhez. Nagy eséllyel számíthatunk tehát egy jól szerveződött vonalas rendszer (VMKR/Squall-line) kialakulására, melyben beágyazódva megjelenhetnek akár szupercellák is. Erre a péntekinél némileg nagyobb szélnyírás enged következtetni, és elsősorban a Dunántúlon, kisebb eséllyel a középső országrész felett mutatkozik rá komolyabb lehetőség. Mivel a paraméterek az ország legnagyobb részén nem sejtetnek kiélezetten heves eseményeket sem szél, sem jég, sem egyéb szempontból, így egy erős 1-es fokozat kiadása tűnik indokoltnak. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a DNY-on belépő zivatarláncban kezdetben még előfordulhat egy-egy komolyabb mezociklonnal rendelkező zivatar, melynek környezetében a hevesség mértéke megközelítheti a szignifikáns mértéket (120 km/h-s szél, és 5 cm-es jégszemekből álló jégeső). Ennek bizonytalansága, valamint viszonylag kis területre koncentrálódása miatt viszont nem tűnik indokoltnak a 2-es fokozat. Az ECM legfrissebb előrejelzése is visszafogottabb szcenáriót vázol fel.
 
 
 
Részletezve:
 
Franciaország felett ciklon örvénylik, mely gyorsan helyeződik ÉK-i irányba, és melynek hidegfrontja várhatóan át is vonul holnap reggelig Hazánk felett. A front előtt napközben a meglehetősen száraz légkörben, várhatóan nem fognak tudni még zivatarok kipattanni, erre elsősorban az este érkező frontvonal mentén mutatkozik jó esély, mert a nedvesség zöme ekkor és itt összpontosul. A felső troposzférában egy markáns jet-stream közelíti meg hazánkat, melynek bal kilépő zónája által generált divergencia mezők nagyjából egybeesnek a markáns, alacsonyszintű frontális konvergenciával és a labilis területekkel. Ezek a tényezők, valamint a fronttal együtt érkező vonalas pozitív örvényességi mezők, mind-mind segítik a zivatarok kipattanását, valamint azok vonalba rendeződését. Ugyan a front előterében egy MNSZ is kiépül a délután folyamán, de várhatóan most önmagában nem lesz elegendő trigger a zivatarok korábbi megjelenéséhez, amit szintén alátámaszt a légkör meglehetősen száraz mivolta.  Ezt a tényezőt erősíti az is, hogy még egy 700 hPa-os melegedés is (jelentősnek számító) konvektív tiltást, CIN-t okoz középszinteken. Ha mégis ki tud alakulni egy-két kósza zivatar a délutáni órákban még a front esti érkezése előtt, az várhatóan az Északi-középhegység vidékén ütheti fel fejét (üllőjét).
A 10-15 m/s –os 0-6 km-es szélnyírás várhatóan a DNY -i részeken eshet leginkább egybe a leglabilisabb területekkel (mlCAPE=600-700 J/kg), valamint lehet átfedésben az emelési tényezőkkel, így szűkebb értelemben a délnyugati megyékben, tágabb értelemben a Dunántúl nagy részén van esélye, hogy a zivatarláncba hevesebb cellák, akár szupercellák keveredjenek. Keletebbre haladva és egyre inkább éjszakába nyúlva ezen eseményeknek egyre csökken a lehetősége. A labilitás jelentős része esik a jégnövekedési zónába, és ez a tényező más szempontokat is figyelembe véve arra utal, hogy akár multicellák környezetében is hullhat 2-3 cm-es szemekből álló jégeső. A jégméret szupercellák környezetében akár ennél nagyobb is lehet, de várhatóan nem éri el a szignifikáns heves (5 cm-es) méretet. Esély van hevesebb szélviharra is, mely tényezőt támogat a több szinten jelentkező kiszáradás is, így a szélerősség néhány helyen 90 km/h körül alakulhat. A pénteki naphoz hasonlóan, a front mentén erősödő szélnyírás alacsony és középmagas szinteken, valamint a markáns összeszervező emelőhatások, várhatóan ismét látványos felhőformációkat fog létrehozni szinte végig a frontvonal mentén, nem csak szupercellák esetében.
 
 
 
 
Veszélyforrások:
 
- felhőszakadás: lokálisan lehullhat 30 mm feletti csapadékmennyiség, de villámárvizeknek most valamivel kisebb az esélye a front gyors mozgása miatt.
- jégeső: jégszemek átmérője elérheti 2-3 cm-t, esetleg szupercellák környezetében némileg nagyobbra is hízhatnak.
- szélvihar: frontvonal mentén a hevesebb cellákban elérheti a 90-100 km/h-t.
- Tornádó: habár ez nem tűnik egy tipikusan tornádós helyzetnek, és a paraméterekben sincs ehhez teljes konzisztencia, de teljesen nem lehet kizárni, mint ahogy gustnado kialakulását sem.
 
 
Kiadva: 2013.05.19 10.00
 
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat