Szerény hidegfront

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, július 26, 2015 - 07:00

Ma egy szerény hidegfront érkezik Magyarországra, mely ugyan zivatartevékenységgel jár, de semmilyen paraméter nem utal arra, hogy különösebben nagy helyzet lenne várható. A veszélyes események bekövetkezésének bizonytalansági faktora olyan nagy, hogy csak egy 0-s fokozatot érdemelt ki a mai időjárás.

Részletezés

A hidegfront előterében meleg nedves szállítószalag húzódik, ez többek között jól látszik a 850 hPa-os pszeudo-ekvipotenciális hőmérsékletet mutató térképeken is, melyeken a paraméter D-ről nyelvszerűen felnyúló maximumával együtt húzódik az alacsony szintek konvergens zónája. Ez napközben az ország középső régióján fekszik keresztbe, elsősorban az É-i khg. térségében okozva helyenként zivatarokat. A konvekció megindulásában az orográfia is szerepet játszik, a zivatarképződést azonban legfeljebb 1000-1500 J/kg-os SBCAPE támogatja, és a 0-6 km-es szélnyírás estig jellemzően 10 m/s alatt marad. Így alapvetően multicellás jellegű lesz az elsődleges konvektív mód, bár a 0-3 km-es szélnyírás a nap előrehaladtával az említett területen megközelítheti a 15 m/s-ot is, így lokális hatásokkal nyakonöntve ez már eltolódhat gyenge evolúciós / marginális szupercellás irányba. A labilis zóna azonban feltehetően nem lesz kiterjedt, napközben inkább csak az ország É-i részére korlátozódik, leginkább az É-i khg. ad lehetőséget itt-ott zivatarokra. Veszélyforrásként esetleg heves szélvihar léphet fel, ugyanis a 2m-es hőmérséklet-harmatpont különbség 20 C-fok körüli lehet, ill. az ekvipotenciális hőmérséklet maximális vertikális különbsége is 18 C-fok körül alakulhat. Ami még esetleg felléphet, az a villámárvíz, 40 mm fölötti a kihullható vízmennyiség, az (akár orografikus segítséggel) egy adott területen újratermelődő cellák produkálhatják ezt a jelenséget megfelelő terepviszonyok mellett. 2 cm-es átmérőt elérő vagy azt meghaladó jégméretre viszont igen kicsi az esély.

A délután derekától NY felől betüremkedő, és az előrejelzési időszak alatt K felé átvonuló front aztán már némileg több helyen okoz zivatarokat, ill. valamelyest nagyobb eséllyel jár esetleges heves eseményekkel. A 0-6 km-es szélnyírás azonban csak a front mögött emelkedik meg jelentősen, ill. csak egy kis területen, DNY-on metsz egybe átmenetileg olyan mértékben a labilitással, ami akár szupercellát is eredményezhetne. A front mögött érkező hideg levegő viszont eleinte csak a legalsó szinteken jön be, erre pedig felcsúszik a meleg nedves szállítószalag. A térképeken értékelhető MUCAPE mutatkozik, éjszaka is labilis marad tehát a levegő, emelt konvekcióra van lehetőség.

Esetleges veszélyforrások:

Eleinte É-on, aztán inkább NY-on, majd a Duna–Tisza közén:

- heves szélvihar (>= 90 km/h)
- villámárvíz (megfelelő terepviszonyok esetén)

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat