Szupercella Monoron

A Flootól kölcsönvett és Vecsésre áttelepített szupercella-generátort 2013. június 24-én is beüzemeltem, de kissé pontatlanul állítottam be, így Monorra kellett elmennem a létrejött szupercelláért.

A konvektív paraméterek lakóhelyem környékére erre a napra is szupercellára alkalmas légköri feltételeket sugalltak, így itthon vártam és serényen sasoltam, mit hoz ki magából az atmoszféra. A meginduló zivatarképződés megfelelő megfigyeléséhez kisétáltam Vecsés szélére, de ekkor már látszott, hogy az események java tőlem DK-re fog elhúzni, így ha a fenekemen maradok, nem látok majd semmi érdemlegeset. Hirtelen felindulásból fel is pattantam hát az állomásra éppen befutó vonatra. Út közben Monor felé elhaladtam egy közvetlenül mellettem kifejlődő szupercella mellett, de ez radaron drámaibban festett, mint élőben. Monorra érve úgy gondoltam, ez már megfelelő pozíció lesz, és itt vártam a további fejleményeket.

Nem kellett sokáig toporogni, 16:40 körül a szürke párás homályból elő is tűnt egy, az előzőnél összeszedettebb kinézetű szupercella, mely korai stádiumában ilyennek mutatkozott:

Később aztán még határozottabb formát vett fel, ahogy közelebb ért:

Bár ezt követően a felhőalapon meglehetősen felgyorsult az áramlás, úgy vonult el mellettem, hogy tornádót, tubát nem eresztett le magából.

Összefoglalva: három a magyar igazság, az elmúlt három napban ugyanis mindegyiken sikerült látnom szupercellát, a szupercella-generátor remekül vizsgázott :)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat