Szupercellás esélyek a Dunántúlon

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
hétfő, szeptember 5, 2016 - 22:00

Az este, éjszaka érkező hidegfront hatására a Dunántúlon még jellemzően multicellás zivatarok fordulhatnak elő (esetleg marginális sc), melyeket heves kategóriába eső kísérőjelenségek nem követnek ( egy-egy helyen a nagyobb mennyiségű csapadék okozhat villámárvizet, de ez inkább a dny-i területeket érintő nagyobb csapadékrendszer velejárója lehet, mintsem egy konvektív cellájé).
A keddi napon a front (magassági szakasza lemaradva) tovább halad a keleti tájaink felé, miközben 500 hPa-on egy rövidhullámú teknő (később már egy lefűződő hidegörvényként analizálható) és az ahhoz kapcsolódó erőteljes hidegadvekció dobja meg a labilitási értékeket (400-700 J/kg SBCAPE), főként a Dunántúl középső tájai felett. A bőséges háttéremelési tényezők (poz. örv. adv. ; jet div. ; nedv. konv.) mellett, a szupercellás konvekcióhoz már elegendő 15-17 m/s 0-6 km-es szélnyírás is társul. Bár ez utóbbi, az idő előrehaladtával csökkenő tendenciát mutat. A mérsékelt labilitási értékek és a posztfrontális helyzetben fennálló némi bizonytalanság (az elegendő szélnyírású mező viszonylag keskeny sávban metszi a labilis zónát) ellenére, a Dunántúlon egy-két szupercella kialakulása benne van a pakliban (esetleg ÉK-en), melyeket várhatóan heves kísérőjelenség nem követ majd.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat