Perkáta

Légzuhatag, villámárvíz

2018.08.01. Perkáta. Kezdeti fülledt időt, erős zivatarok követték. Heves esőzés, felhőszakadás, villámárvíz, áramkimaradások, beszakadt utak. Ez jellemezte a tegnapi napot. A nem túl acélos labilitás ellenére, gyorsan törtek a magasba a gomolyfelhők. Pillanatok alatt zivatarok alakultak ki térségünkbe, melyek tőlünk északnyugati irányba dobták le a csapadék nagy részét. A helyi vadászatot követően, lakóhelyünkre megérkezvén, pillanatok alatt légzuhatag alakult ki a település felett, majd fél óra szünetet követően, kelet felől, falfelhővel karöltve, újabb légzuhatag ért el minket.

Egycellás zivatar érkezése, Perkáta

Már jóideje figyelgettem a radart amikor a Budai hegyek mellett egyszercsak kipattant egy cella. Lassan csordogált dél felé. Mivel nem látszott túl erősenek nem is igazán foglalkoztatott az elején. Késöbb mikor az égen megláttam a hatalmas CB-ket rögtön felkaptam a fejem, hogy talán mégiscsak elérheti a települést. Nem is kellett sokat várni rá. Pusztaszabolcsot elérve nyakamba kaptam a fényképezőt és irány a határ, egy jó poziciót találni. Mikor kiértem, megpillantottam de leírhatatlan látvány fogadott. Meseszép cella volt.

Peremfelhők

A környezeti szélnyírás, illetve a nyugatra elhelyezkedő zivatarrendszer kifutószélfrontja, egyensúlyba került Perkáta határában. A képeken lévő peremfelhő alakult ki a semmiből, miközben kelet felé elhagyva a települést fokozatosan fel is oszlott.

Zivatar Perkáta határában

Már a reggeli órákban látszódott hogy a napi események mellett nem megyünk el csukott szemmel. A labilitás, és a konvektív tiltás kis mértéke, illetve a párás levegő meg is tette a dolgát. A Dunántúl keleti részén egyre több zápor alakult ki. A besugárzás, mint emelőhatás, elég volt ahhoz hogy egy zivatart produkáljon Perkáta határában. Olyan kivételes helyzetben voltunk hogy csak a település határában produkált néhány villámot. Egy Time laps videót is sikerült rögzíteni még a reggeli órákból.

Meglepetés "szupercella" a távolban

A radart nézve nem számítottam semmire szinte 16 óra körül. 16:30 kor hirtelen felgyorsultak az események. Dél-délkelet felé komor gomolyok jelentek meg. A szokásos helyemre kiérve, hogy megpillantsam a közeledő záport, hatalmas meglepetés fogadott. Egy alakulóban lévő szupercella formálódott a szemem előtt. Jobb pozíciót keresve fotózgattam a vadat, de beszéljenek helyettem a képek. Sajnos dél felé került el minket, de így is sikerült elcsípni. Kelet felől közben megérkezett a zápor is, ami szintén produkált egy kicsi peremfelhőt.

Ismét peremfelhős zivatar, gustnadoval.

Már jó ideje figyeltem a radart egy északnyugatról érkező zivatar kapcsán. Többször szemügyre vettem de nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki. A velencei tavat elérve gyorsan erősödni kezdett ismét. Elérve a térséget, egy peremfelhőt produkál és mellé gustnadot is. Kimentem nyílt terepre közben hogy fotózni tudjam. Perkáta határában hírtelen bevadult és óriási széllökésekkel érkezett meg. Külterületeken 90km/h meghaladó szélrohamok lehettek, de belterületen (ahol az időjárás állomás is van) 68,5km/h mértem.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat