Budapest

3 zivatar egy este alatt: 2 szupercella és egy squall-line (2017.06.28)

Az ELTE-n beadandó készítése közben láttam a radaron, hogy Budapest közelében kezd robbanékonnyá válni a légkör. Igyekeztem volna a Várba, ha a BKK-nál nem lett volna valami hülyülés. (Mindig van valami BKK-nál, amikor sürgős a dolgom.) Emiatt inkább átmentem a Petőfi-híd pesti hídfőjéhez és onnan készítettem videókat az első szupercelláról. Szép hosszú szárnyfelhőtorony sorozata és időnként a feláramlási torony bordái is jól látszódtak. https://youtu.be/DB0hiBQn5fE Ezután visszatértem Budára megvacsorázni.

Szupercellák Budapesten

Június 29-én délután Budapesten és környékén legalább 2, de jó eséllyel 3 szupercella alakult ki, amiket én is meg tudtam figyelni, igaz nem a legjobb szögből. Az első góc megerősödését még a Korányi kórház tetőteraszán követtem pár percig, tőle délre (bal oldalt) pedig egy szép kis zápor is tevékenykedett épp. A gyors cellamozgás miatt hiába értem le 20-25 perc alatt a Margit-hídhoz, addigra már eléggé eltávolodott, viszont szépen meg is erősödött a cella, és a struktúrája is határozott lett, az alján (középtájt) mintha a falfelhő is látszott volna (1. kép).

A Budapesten kialakuló MKR a kezdetektől az elvonulásig (2017.05.23.)

Szokás szerint mikor látom a radaron, hogy robbanékony a légkör fölmegyek az egykori Királyi Palota árkádjai alá. Amikor megérkeztem a daruk között dél illetve délkelet felé már jól látszódtak a méretes zivatarfelhők. Mikor átmentem a Palota dunai oldalára láttam, hogy ezen az oldalon kell maradnom, ha izgalmas látványosságokat akarok videózni. Látszódott a felhőkből, hogy előttem fog kiépülni az az MKR, amely Budapestnek főleg északi felében komoly áradásokat okozott.

Haldokló szupercella érkezik Budapestre ÉK felől 2017.05.05-én.

A szentendrei HÉV-vel jöttem haza terepgyakorlatról. A HÉV Aquincum megállójánál vettem észre, hogy K felé erősen fortyog a légkör. Természetesen lőttem pár fotót az ablakból. Néztem radart is: egy kis vörös folt volt, ami Budapesttől K-re alakult ki és ÉNY felé tartott. Amikor átszálltam a 19-es villamosra a radaron láttam, hogy a vörös folt Ny felé mozog, de kezd DNy felé (Budapest felé) befordulni. A Clark Ádám térről felfutottam a Várba, hogy fotókat és videókat készítsek a szupercelláról. Mikor felértem már radar sem kelet ahhoz, hogy lássam, hogy egyenesen felém tart.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat