Budapest

3 zivatar egy este alatt: 2 szupercella és egy squall-line (2017.06.28)

Az ELTE-n beadandó készítése közben láttam a radaron, hogy Budapest közelében kezd robbanékonnyá válni a légkör. Igyekeztem volna a Várba, ha a BKK-nál nem lett volna valami hülyülés. (Mindig van valami BKK-nál, amikor sürgős a dolgom.) Emiatt inkább átmentem a Petőfi-híd pesti hídfőjéhez és onnan készítettem videókat az első szupercelláról. Szép hosszú szárnyfelhőtorony sorozata és időnként a feláramlási torony bordái is jól látszódtak. https://youtu.be/DB0hiBQn5fE Ezután visszatértem Budára megvacsorázni.

Szupercellák Budapesten

Június 29-én délután Budapesten és környékén legalább 2, de jó eséllyel 3 szupercella alakult ki, amiket én is meg tudtam figyelni, igaz nem a legjobb szögből. Az első góc megerősödését még a Korányi kórház tetőteraszán követtem pár percig, tőle délre (bal oldalt) pedig egy szép kis zápor is tevékenykedett épp. A gyors cellamozgás miatt hiába értem le 20-25 perc alatt a Margit-hídhoz, addigra már eléggé eltávolodott, viszont szépen meg is erősödött a cella, és a struktúrája is határozott lett, az alján (középtájt) mintha a falfelhő is látszott volna (1. kép).

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat