Budapest XVIII. kerület

Szélviharos zivatar Ferihegyen

Hajnali 2 óra körül egy intenzív zivatar (feltehetőleg egy bow-echo-s HP szupercella) érte el a ferihegyi repülőteret, mely 130 km/h-s széllökést és felhőszakadást okozott, illetve kisebb (0,5-1 cm-es) jégeső is előfordult. A vihar károkat is okozott a környéken. Később még további zivatarok is átvonultak, így az éjszaka összesen 65 mm csapadék hullott.

LP szupercella Budapesttől délre

Fél 1 kor egy zivatargóc pattant ki a város déli határában, mely rövidesen LP szupercellává fejlődött, az áramlásból kitérve dél felé indult meg és 1 órán keresztül életben maradt. A cellához mindvégig jól elkülönült csapadékmentes feláramlási alap kapcsolódott, melyből folyamatosan törtek a magasba a gomolyok a feláramlási toronyba.

Hibrid(?) szupercella Ferihegynél

5 óra körül egy lassú mozgású, hibrid(?) szupercellás zivatargóc alakult ki Ferihegy mellett, mely kb. fél órára látványos falfelhőt is növesztett. A cellából a reptér közepén csak pár csepp esett, de az északnyugati csücskében már kiadós csapadék volt, Pestszentlőrincen pedig 40-50 mm is előfordult. A celláról készítettem time lapse videót is az irányítótoronyból: https://www.youtube.com/watch?v=loLhXZNVxYk (A megadott csapadék adat a lőrinci OMSZ obszervatóriumban, míg a széllökés a reptéren mért érték.)

Szupercella Ferihegyen

Tegnap este 20 óra körül D felől egy igen szépen fejlődő zivatarcellát figyeltem meg a reptérről. Ez ahogy közelebb ért falfelhőt növesztett és szépen megrakta a környéket felhőszakadás, villámparádé kíséretében. Elvonulóban, mikor már a csapadék szűnőben volt, 2-2,5-3cm-es jégszemek estek ritkásan belőle. Nemsokkal távozása után gyengült is jelentősen.

Kavargó földig érő fractusok, vagy valami más?

Nehéz eldöntenem mit is láttam pontosan a Cargo dombról a Ferihegy 1 mellett. Tény hogy tőlem E-Eny-ra kialakult egy szép zivatarcella ami szépen szórta a lecsapókat. Sajnos távolodott tőlem végig, de azért volt időm megfigyelni. Először csak a kavargó fractusokra figyeltem fel. Majd ezek először a talaj felől indultak el a felhőalap felé, majd később föntről is lefelé, míg a kettő összeolvadt. Kb egy percig maradt egyben a vékony tölcsérre emlékeztető képződmény, mielőtt feloszlott. Előtte és utána is voltak hasonló próbálkozások.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat