Egyházasrádóc

Anticiklonális szupercella Egyházasrádóc közelében

Kora délután Felsőőr közelében egy anticiklonálisan forgó szupercella alakult ki, ami 2 óra körül megközelítette Egyházasrádócot. Eközben ugyanakkor a hátoldali leáramlás megerősödése alávágta a cellát, így mire elérte a falut, már jelentősen legyengült. Igaz, előtte sem volt egy túl vérmes jószág, elég alacsony volt a teteje, nem is produkált sok dörgést. Gyorsított videó a celláról: https://www.youtube.com/watch?v=8-nZHI_sxO0

Beágyazott szupercella Egyházasrádócnál

A délelőtt Ausztria felől érkező zivatartömbben egy rövid életű, beágyazott szupercella alakult ki, mely épp Egyházasrádóc felett vonult át, néhány szép lecsapó és rövid, de intenzív záporeső kíséretében. Később, a tömb peremén Szentgotthárdnál is kifejlődött egy (LP) szupercella, amit szintén megfigyeltem itthonról. https://www.metnet.hu/pic/metnet_upload.php?im=www.metnet.hu_54309_l.jpg

Ciklikus szupercella Nyugat-Magyarországon

Május 25-én dél körül egy ciklikus szupercella haladt el tőlünk alig keletre. A góc kb. fél órával korábban keletkezett Szombathely mellett, majd Körmendnél az eredeti cella mellett egy új képződött a hátoldali leáramlás kifutófrontja mentén, és később ez vette át az irányítást (az eredeti cella beleolvadt), de észlelői beszámolók alapján Zala megyében ez is szupercellás jegyeket mutatott. A góc szupercellás mivolta (azaz a forgás) leginkább a gyorsított felvételen jött elő, illetve a radaron is látható volt valamennyire az áramlásból való kitérése. https://www.youtube.com/watch?v=urHQNM4gyjQ

Szupercellás zápor (II.)

7 óra után az egyik nyugat felé lévő zápor rövid időre LP szupercellás jelleget öltött, anticiklonális forgással. A radaron is jól láthatóan kitért a góc az északnyugatias áramlásból, és szinte teljesen kelet felé mozgott. Kb. negyed óra után azonban egy másik zápor keletkezett mellé, így fokozatosan legyengült a cella.

Szupercellás zápor (I.)

Kora este nyugat felől egy meglehetősen látványos kinézetű, hosszú szárnyfelhőtorony-sorral rendelkező szupercella közelített meg minket Ny felől. Érdekesség, hogy a gócban alig fordult elő villámtevékenység, és az is még messze Ausztriában, amikor közelebb ért már egyáltalán nem villámlott belőle (az utolsó lecsapót fél 8 körül láttam a távolban, míg maga a cella 8 óra körül ért a határ közelébe). A határt elérve a góc gyorsan legyengült. Korábban, 5 óra után egy kisebb LP szupercella is elbandukolt a határig tőlünk ÉNy-ra, de ezt követően az is szétesett.

Szupercella Egyházasrádóc mellett

5 óra után egy szupercella alakult ki tőlünk északnyugatra, mely később délnyugat felé haladt el, minket is érintve. 3/4 6 körül volt a legközelebb hozzánk, ekkor jól meg lehetett figyelni a falfelhőjét is, de utána hamar eltakarta a csapadék. A cellát mindössze 2-3 dörgés kísérte. A cella bő 1,5 órás élettartam után Zalaegerszeg mellett oszlott fel 7 óra körül.

Szupercella Egyházasrádócnál

A délután közepén zivatarok pattantak ki közvetlenül a falu mellett, melyek közül az egyik góc szupercellává fejlődött. Én a ciklonálisan forgó tagjára láttam rá kb. negyed óráig, majd utána betakarta a csapadék (és könnyen lehet, hogy rövidesen fel is oszlott), a szombathelyi webkamerák tanúsága alapján azonban az anticiklonális tag bő egy órán keresztül életben maradt, szinte egy helyben állva Szentpéterfa környékén.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat