Re: Veszteglő ciklonális mező további villámárvizekkel, nem-mezociklonális tubákkal

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, augusztus 20, 2015 - 08:00

Érvényes: 2015. 08. 20. 08:00

Összefoglalás:

Továbbra is várhatók lassú mozgású zivatarok főként az ország északkeleti, keleti tájain (késő délután, este már a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön is előfordulhat néhány cella), amelyekhez gócokban felhőszakadás, villámárvíz társulhat, valamint ebben a térségben esély van nem-mezociklonális tuba, vagy tornádó kialakulásának is a nappali órákban.

Részletezve:

Magyarország időjárását továbbra is az a sekély ciklonális mező, és a hozzá tartozó okklúziós front határozza meg, ami az elmúlt napok villámárvizeit okozták. Az örvény középpontjával továbbra is az ország keleti fele fölött tartózkodik, és nem is nagyon mozdul. Nagyjából az ország északkeleti, keleti tájain (főként a Nagykunság térségében) várható számottevő labilitás ( 400-800 J/kg) és kiugróan magas kihullható vízmennyiség (40-42 mm) a ciklonra rátekeredő szállítószalag következtében. Ez a körülmény a jelentős emeléssel (ciklonális, konvergens mező, jelentős örvényesség a magasban) együtt kedvező feltételeket teremt az említett régiókban többfelé zápor, zivatar kialakulásához. A szélnyírás az örvény középpontjának közelsége miatt természetesen alacsony lesz (csak alulról közelíti a 10 m/s-ot 0-6 km-en), emiatt legfeljebb multicellás szerveződés képzelhető, a szervező erő pedig leginkább a kiterjedt emelés lesz. Utóbbi körülmény miatt nem zárható ki mezoléptékű konvektív rendszer (MKR) létrejötte sem. A zivatartevékenység - némileg visszafogottabban - az éjszakai órákban is folytatódhat.

Veszélyforrások:
- felhőszakadás: a már említett magas kihullható víztartalom és a lassú cellaáthelyeződés következtében jónéhány helyen villámárvíz léphet fel
- nem-mezociklonális tuba, tornádó:  kialakulásuk valószínűsége némiképp csökkent  - eleinte még tartós konvergens mezőnek, a ~6-7 fokos 0-2 km-es hőmérsékleti gradiensnek, valamint a jóval mérsékeltebb alsó 3 km-es CAPE-nek. További segítő tényező lehet a mély örvényes mező leskálázódása a ciklon középpontjában.
- jégeső (2 cm feletti): a mérsékelt labilitás és a nagy nedvesség miatt nem várható
- szélvihar (90 km/h feletti): a kis szélnyírás, és az átnedvesedett profil miatt szintén nem várható

Category 1 has been issued because we expect widespread convection over the eastern and northeastern third of Hungary with accompanying excessive precipitation and flash flood threat. There is a chance to develop several non-mesocyclonic funnel clouds (and maybe tornados) over this region during the day.

Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat