Továbbra is magassági hidegcsepp peremhelyzet, kis eséllyel szupercellával

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
csütörtök, május 23, 2013 - 09:00

Szinpotikus helyzet, áttekintés:

Továbbra is a tegnapi időjárást meghatározó magassági hidegcsepp peremén vagyunk, mely K felé elmozdulva már középpontjával É-ra van tőlünk. A légkör néhol megfelelően nedvesnek és labilisnak mutatkozik, hogy ismét konvekció induljon be az országban. Folytatódik a lassanként csökkenő légnyomási tendencia, és ma már némileg komolyabb háttéremeléssel is kell számolni, ami segítheti a zivatarképződést. Ezt leginkább a 700-400 hPa-os differenciál  örvényességi advekció térképein megfigyelhető, az országon napközben DNY-ról ÉK felé végigvonuló kiemelkedő értékei mutatják. Hazánk nagy részén a 0-6 km-es szélnyírás bőven elégségesnek mutatkozik szupercella kialakulásához, és azokon a területeken, ahol ezt kibírják a feláramlások, vagyis a szélnyírás-labilitás egyensúlya nem borul fel túlságosan, ténylegesen ki is alakulhat egy-egy alacsony felhőtetővel rendelkező szupercella.
 
 
Részletezés:

A légkör labilizálódását segíti, hogy míg napközben a talaj közeli légrétegek folyamatosan melegszenek, 500 hPa-on egészen a délután derekáig már határozott hidegadvekció zajlik, főleg az ország középső és K-i területein. Ennek megfelelően talaj alapú konvekció várható azokban a régiókban, ahol elegendő a 0-3 km-es légréteg átlagos relatív páratartalma, valamint a talajközeli áramlási viszonyok konvergenciát mutatnak. Ez leginkább az ország É-i felére érvényes, azon belül is fokozottabban az Északi-középhegység, valamint az ÉK-i végek térségére. A zivatarképződés szempontjából azonban az összképet némileg rontja, hogy a nap előrehaladtával alacsony szinten nagy vonalakban egyre szárazabbá válik a levegő, csak a határozottabban konvergens zónákban lapátolódhat össze annyi nedvesség, hogy zivatarfelhő keletkezzen. Az 500-700 J/kg-os SBCAPE-ben maximalizálódó labilitás mindenesetre még éppen lehetőséget teremt arra, hogy itt-ott felépülhessen olyan szupercella, amit a 15-25 m/s-os 0-6 km-es szélnyírás nem darál le idejekorán, és inkább támogatólag lép fel a mezociklon kifejlődésében, mintsem erodálólag a feláramlásra nézve. Amennyiben egy szupercella stabilizálódik, mini jelleggel ugyan, de egyúttal klasszikus karakterrel is rendelkezhet, a zivatarhoz képesti  üllő szintű szél és a délutánra méginkább  megnyúló hodográfok ezt sugallják. Bár ezúttal sem lesz nagy átfedés a labilis és a kellően nyírt területek között, a sporadikus konvekció feltehetően a tegnapinál leheletnyivel több helyen fog megjelenni, és kis eséllyel ugyan, de egy-egy zivatarfelhő akár szupercellává is fejlődhet.
 
 
Veszélyforrások:

  • elsősorban heves szélvihar (kis eséllyel)
  • másodsorban heves jégeső (még kisebb eséllyel)

 
Összefoglalás:

Ma főleg az ország É-i felében, azon belül is fokozottabban az Északi-középhegység, valamint az ÉK-i végek térségében várhatóak elszórt záporok, zivatarok, egy-egy cella akár tartósabban megmaradva alacsony felhőtetős, mini jellegű szupercellává is fejlődhet. Mivel azonban összességében eleve kevés helyen lehet zivatar, és egy szupercella fennmaradásának még kisebb a valószínűsége, továbbá  a heves eseményekre utaló paraméterek sem túl kifejezettek, ma is csak 0-s fokozatú konvektív előrejelzés lett kiadva. Amennyiben heves esemény kialakul, az marginális heves szélvihar lehet, másodsorban esetleg szintén marginális heves jégeső.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat