Tubalesen

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szombat, június 1, 2013 - 03:20

Szinoptikus helyzet, áttekintés

Térségünkben egy magassági hidegörvény helyezkedik el, 500 hPa-os szinten szépen látszik, hogy a hideg mag és a legalacsonyabb geopotenciálok zónája is felettünk húzódik. Ezzel összefüggésben kis vertikális szélnyírásra és a besugárzás növekedésével emelkedő labilitásra lehet számítani. Ennek megfelelően heves zivatarok, szupercellák nem várhatóak, a nem mezociklonális tubák, tornádók fokozott valószínűsége miatt azonban szükséges volt kiadni egy 0-s konvektív előrejelzést.
 

Részletezés

A nap előrehaladtával az ország nagy részében labilizálódik a légkör, foltokban akár 500-600 J/kg-os SBCAPE is előállhat, CIN nélkül. Ez a legtöbb helyen elegendő felszínközeli nedvességgel párosul, így megindulhat a konvekció, többfelé záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A TI erre leginkább (NY-K-i irányban tekintve) az ország középső harmadában mutat lehetőséget, de máshol sincs kizárva. Eleinte még nem áll össze határozott talajmenti konvergencia, de ahogy haladunk előre az időben, egyre markánsabb összeáramlási régió fejlődhet ki, lassan NY-ról K felé haladva, az orografikus tényezők mellett szintén a konvekció fókuszát képezve.

A kicsi vertikális szélnyírás miatt a létrejövő zivatarok jellege egycellás, ill. legfeljebb közepesen erősen szerveződött multicellás lehet, és a mérsékelt labilitással együtt egy esetleges heves eseménynek annyira kicsi az esélye, hogy nem indokolt a magasabb fokozatú előrejelzés. A lassú cellamozgás és a multicellás zivatarok kombinációja esetleg kis eséllyel szerencsétlen esetben villámárvizet is okozhat megfelelő terepviszonyok esetén, a kihullható vízmennyiség korlátozott értékei azonban erre nem segítenek rá, és feltehetően nem ez lesz a konvekcióhoz köthető jellemző esemény.

A nap legérdekesebb jelenségei a nem mezociklonális tubák, tornádók lehetnek, melyekre ezúttal igen határozott lehetőség nyílik. A 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens maximális értékeit mutató nyelv metszi a 0-3 km-es SBCAPE 150-160 J/kg-os csúcsértékeit, így alacsony szinten kellő erősségű feláramlások tudnak létrejönni, a ciklonális szélmező és a több szinten is megfigyelhető nagy relatív örvényesség pedig együtt a forgás alapját is képezheti. Ehhez örvényességi forrásként hozzájárulhat még az említettekkel szintén metszésben lévő, helyenként egyre konvergensebb alacsony szintű áramlás is. A nem mezociklonális tornádókra kihegyezett paraméterünk olyan magasra emelkedik, hogy ki is megy a skálából - legmagasabb értékei DNY-Magyarországtól az Északi-középhegységig húzódnak.
 

Veszélyforrások

  • nem mezociklonális tornádó
  • villámárvíz (kis eséllyel, megfelelő terepviszonyok esetén)

 
Összefoglalás

A mai napon sem a vertikális szélnyírás, sem a labilitás mértéke nem valószínűsít heves zivatarokat, de a légkör kiemelten alkalmas lehet nem mezociklonális tubák, tornádók létrejöttére, így 0-s fokozatú konvektív előrejelzés lett kiadva.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat