Veszteglő front, esetleg MKR-el, villámárvízzel

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, május 25, 2014 - 06:00

Összegzés:

Pénteken hidegfront érte el az Alpok térségét, ami hullámot vetett, és csak lassan araszol kelet felé, okozva a mai napon zivatarokat Magyarország területén. A felettünk elhelyezkedő erősen labilis légtömeg tovább növeli ennek esélyét. Mivel jelentős szélnyírás nem társul a folyamatokhoz, elsősorban mono -és multicellás konvekcióból, esetleg kisebb zivatarrendszerekből várható az ország több pontján felhőszakadás, jégeső, lokálisan erősebb szélvihar. Valamint kis eséllyel a helyzet alkalmas lehet nem-mezociklonális tubák megjelenéséhez is. A lokálisan lezúduló jelentősebb csapadék megfelelő terepviszonyok mellett akár villámárvizet is okozhat. Ez utóbbi momentum miatt az 1-es fokozat kiadása indokolt.
 
Részletezve:

A tőlünk nyugatra elhelyezkedő hosszúhullámú teknő lassanként araszol egyre közelebb Közép-Európához, és várhatóan napokon keresztül beleszól hazánk időjárásába is, gyakorta okozva majd konvektív eseményeket. Az események már a tegnapi napon elkezdődtek, de egyelőre nem okoztak heves időjárási jelenségeket. A teknő keleti oldalán egy stacionárius front helyezkedik el, melynek előterében némi MNSZ-szerű formáció is megfigyelhető. Későbbiekben a front egyre inkább gyengül, helyén viszont sekély ciklon munkálkodik tovább. Amíg a felső troposzférát hidegebb levegő árasztotta el az elmúlt 24 órában, addig alsóbb szinteken a mai napon már kifejezetten magas ekvipotenciális hőmérsékletű levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Két szint igen eltérő hőmérsékletéről, és ezzel együtt az igen labilis légkörről árulkodik a VT index is, amely kifejezetten magas (30 fok körüli) értéket vesz fel a nap folyamán. A zivatartevékenység néhol talajalapú konvekcióval is megindulhat, elsősorban keleten, ahol kezdetben kevesebb felhő lesz az égen. De a mai napon az emelt konvekció is jelentős szerepet játszik a meleg, nedves szállítószalag miatt. Az MNSZ, társulva az igen magas kihullható vízmennyiséggel, magas thompson indexel, akár MKR-ek kialakulását is segítheti, a markáns alacsonyszintű nedvességkonvergencia hathatós rásegítésével.  Összességében is elmondható, hogy az ország középső tájai kivételével, a nedvességtartalom elegendő mértékű lesz zivatarok kipattanásához (Duna-Tisza köze határesetnek mondható), estéhez közeledve azután az egész országban kellően benedvesedik a légkör, és továbbra is adottak lesznek a feltételek a konvekcióhoz. A magas kihullható vízmennyiség a cellák lassú mozgása által, valamint az esetleg kialakuló MKR segítségével előrevetíti villámárvíz lehetőségét is. A nappali órák zivataraihoz a magasban több helyen és időben markánsabb kiszáradás látszik, mely ugyan fokozza a szélviharok esélyét, de a több helyen megmutatkozó emelt konvekciós jelleg árnyalja némiképp a helyzetet. Mindenesetre a helyzet akár légzuhatagok kialakulását is előrevetíti, ez esetben lokálisan a szélerősség elérheti akár a 90 km/h-t is. A nap folyamán, várhatóan kellően magas potenciális energia halmozódik fel (mlCAPE 500-700 J/kg körül), melynek nagy része esik a jégnövekedési zónába. Ez párosulva a nedves hőmérséklet 0 fokos szintjének ideális magasságával fokozza a jégesők esélyét. Ugyanakkor a jégméret várhatóan nem éri el majd a heves zivatar kritériumának számító 2 cm-t. Ezt tovább erősíti a szélnyírás elégtelen volta, mely jobb esetben is csak multicellás zivatarokhoz lehet elégséges (esetleg estefelé az északi országrészben már hibrid cellák is megjelenhetnek). Még megemlítést érdemel, hogy a mai napon megjelenhetnek (ugyan csak kicsi eséllyel), nem mezociklonális tubák is.
 
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás: Lokálisan jelentős mennyiségű (akár >30 mm) csapadék várható, melyhez veszélyforrásként villámárvíz társulhat.
 
-     Jégeső: Erősebb multicellás zivatarokból előfordulhat 1-1,5 cm-es szemekből álló jégeső. Inkább a mennyiség adhat okot aggodalomra, mintsem a jégszemek átmérője.
 
-     Szélvihar: Erősebb zivatarokban a széllökések elérhetik a 70-80 km/h-t, de légzuhatagok környezetében ez még fokozottabb is lehet.
 
-     Tuba/tornádó: Nem-mezociklonális tubákra van kisebb esély. Összességében forgószél okozta károk ma nem várhatóak.
 
 
Kiadva: 2014.05.24 09:00
 
 
Készítette: Viharvadászok Egyesülete (Neofita)
 

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat