Északkeleten némi esély villámárvízre

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, szeptember 13, 2017 - 08:00

Összegzés:
Mai napunk idõjárását, akárcsak tegnaphoz hasonlóan, egy, a térségünk felett elhelyezkedõ frontrendszer fogja alakítani fokozatosan egyre keletebbre helyezõdve. Záporok, zivatarok képzõdésére is az említett országrészben számíthatunk elsõsorban, amelyek akár gyengébb mezoléptékû konvektív rendszerbe (MKR) is szervezõdhetnek. A heves események közül elsődlegesen a villámárvíznek van esélye a lassú cellaáthelyeződés, és a viszonylag magas kihullható vízmennyiség miatt. Közepes eséllyel azonban előfordulhatnak nem-mezociklonális tubák (esetleg tornádó). A helyzet ezúttal is erõs bizonytalansággal terhelt, emiatt a mai nap is egy 0-ás fokozatot érdemel.

Részletezés:
Egy, hazánk felett elhelyezkedõ hullámzó frontrendszer alakítja idõjárásunkat a mai nap folyamán (is), amely okkludálódva fokozatosan helyezõdik át a keleti országrészre. A fronthoz gyér labilitási viszonyok (SBCAPE max értékek 500 J/kg körül északkeleten) társulnak, szerény szélnyírási értékekkel (a szélnyírásos zóna a front mögötti stabilabb levegőben húzódik).
A Tiszántúlon markáns és tartós, örvénylő jellegű konvergenciavonal (magához az okkludálódó fronthoz köthetõen) épül ki főként északkeleten, amely folyamatos triggert biztosít a konvekcióhoz, amely - bár nem igazán labilis közegben valósul meg - a lassú cellamozgással párosulva jelentős csapadékösszegeket generálhat helyenként. Összekapcsolódó zápor-, illetve gyenge zivatarhalmazok (MKR-ek) is kialakulhatnak, amelyeket főként a tartós trigger szervezhet össze.

Veszélyforrások:
- Villámárvíz: A hosszan elnyúló konvergenciavonal által kialakuló konvektív csapadékrendszerek (figyelembe véve a magas kihullható csapadékmennyiséget: 36 mm) helyenként villámárvizeket okozhatnak északkeleten (az elmúlt éjjel erősebb, lassú mozgású záporláncból előfordult 66 mm/3 órás csapadékösszeg).
- Nem-mezociklonális tornádó, tuba: A lassú áthelyeződésű, tartós konvergencia, az erős örvényesség, és alacsonyszinti magasabb vertikális hőmérsékleti gradiens értékek következtében közepes eséllyel várható nem-mezociklonális tuba (esetleg tornádó) jelentkezése az északkeleti országrészben.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó közepes eséllyel várható - T2
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat