Villámárvíz és nem mezociklonális tornádó, ahogy eddig

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
szerda, május 17, 2017 - 09:00
Magyarország ma egy tőlünk NY-ra, ÉNY-ra lévő anticiklon peremén helyezkedik el, felettünk ciklonális görbületű izobárokkal. A kellően nedves levegőben a nappali labilizálódás az elmúlt időszakhoz hasonlóan újfent villámárvíz-esélyes helyzetet teremthet, továbbá hasonlóképpen fennáll az esély nem mezociklonális tornádóra. 

Részletezés:
 
Általánosságban elmondható, hogy a vertikális szélnyírási viszonyok a multicellás zivatarképződést támogatják, bár a nap előrehaladtával É felől fokozódó, 0-6 km-en akár  15 m/s-ot is elérő szélnyírás eltolhatja a konvektív módot gyenge evolúciós jellegbe. A konvekció fókusza elsődlegesen a talajközeli konvergens területeken várható, az Északi-középhegység, ill. a Mecsek orografikus segítségével, valamint a tágabb értelemben vett Duna vonalában. Ezek a tartósnak ígérkező összeáramlások melegágyát képezhetik a lassú mozgású, regenerálódó celláikon keresztül szinte beragadó multicellás konvekciónak, melyek lezúduló csapadékmennyisége megfelelő terepviszonyok esetén akár villámárvizet is okozhat. Erre leginkább a K-i országrészben van esély, de a Mecsek környezetében is előfordulhat. Zivatarképződésre legkevésbé az ÉNY-i országrész alkalmas, részben az alsó 3 km-es légréteg átlagos relatív páratartalmának legalacsonyabb értékeivel összefüggésben. Másutt az országban akár 1000 J/kg-ig is felszökhet az SBCAPE, erre K-en hidegadvekció is jól rásegít 500 hPa-on. Az örvényességi mezők elemzéséből és a troposzféra felső részén egyre jobban ránkhúzódó futóáramlásból látszik, hogy emelés tekintetében a háttérfolyamatok is kedvezőleg hatnak a mai zivatartevékenységre. A nem mezociklonális tornádóra alkalmas szcenárióhoz pedig többek között a tartós, lassú összeáramlásokon rotyogó, lomha áthelyeződésű zivatartermelődés és a fokozott 0-3 km-es SBCAPE járulhat hozzá.
 
Összefoglalás:
 
Villámárvíz leginkább az Északi-középhegység K-i részén, valamint a Mecseket övező régióban esélyes, továbbá a tágabb értelemben vett Duna vonalában. Nem mezociklonális tornádóra is ezeken a területeken lehet leginkább számítani, bár ez utóbbi eseménynek azért kisebb a valószínűsége, mint a villámárvíznek.
 
Veszélyforrások:
 
- villámárvíz megfelelő terepviszonyok esetén
- akár nem mezociklonális tornádó
 
Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó kis eséllyel várható - T1
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Nem várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Nem várható
Nagyméretű jég? (2-5cm): 
Nem várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Nem várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat