Villámárvíz, MKR és egy-két szupercella

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
vasárnap, augusztus 13, 2017 - 08:30
Valid: 2017.08.12 10:00 UTC - 2017.08.13 06:30 UTC
Érvényes: 2017.08.12 10:00 UTC - 2017.08.13 06:30 UTC
 

Összegzés:

A késő délutáni, esti óráktól kezdődően kiterjedt zivatartevékenység kialakulása várható, elsősorban a Tiszántúlon (másodsorban a Duna-Tisza közén, kisebb térbeli lefedettség mellett), mely főként emelt konvekciós jelleggel bontakozik majd ki. Kezdetben egy-két izoláltabb szupercella is kifejlődhet, melyeket jelentős bizonytalanság mellett heves esemény is kísérhet (2 cm-t elérő jégszemek; esetleg 90 km/h körüli széllökések, villámárvíz). Az estébe nyúlóan a konvektív mód a zivatarklaszterek/MKR (hibridek, multicellák, eleinte akár beágyazott szupercellák) irányába tolódik majd el, melynek/melyeknek fő veszélyforrása már a villámárvizek lehetnek. Mindezek fényében egy 1-es konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

A tegnap érkezett hullámzó front a keleti határaink közelében fog tevékenykedni a következő 24 órában, mely a magasban keletre araszolgató és középpontjával az országtól délre elhaladó hidegörvénnyel karöltve, kedvező alapfeltételeket (nedvesség konvergenciák; pozitív örv. advekció; jet divergencia) biztosít majd a mélykonvekció kialakulásához. A termodinamikai és nyírási viszonyok hozzávetőlegesen a Mátra-Békéscsaba tengelytől északkeletre mutatnak kedvező átfedést egymással, így az 1500 J/kg körüli SBCAPE, a 12.5-20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírással (optimális helikalitással párosulva) már könnyen kitermelhet forgó zivatarokat. E zivatarok hevessége körül azonban bőven van bizonytalanság, hiszen az érdemi konvekció beindulása akár az esti, késő esti órákba is benyúlhat, amikor már jóval mérsékeltebb környezeti paraméterek állnak majd rendelkezésre és a konvekció is egyre inkább emelt jelleget ölt majd.
A keletről visszaszivárgó instabil levegő (magas TI és MUCAPE) és az egyre markánsabb háttéremelés az esti, éjszakai órákban dél, délkelet felől nagy területet is érintő multicellás klaszterek, konvergencia tengelyén egybeépülő vonalas gócok felépülését eredményezheti majd, mely eleinte egy-két beágyazott szupercellát is magába foglalhat.

Veszélyforrások:

  • Villámárvíz: Elsősorban a Tisztántúlon a konvergencia tengelyén mozgó intenzív zivatarok (beágyazva, egy adott pont felett többszöri cellaáthelyeződés) okozhatnak komolyabb villámárvizeket lokálisan (> 40 mm). A nap folyamán e jelenség hordozza magában a legnagyobb kockázatot.
  • Jégeső: A korábban kialakuló szupercellák (izoláltabb) esetén a jégátmérő elérheti a 2 cm-t. (egy-két komolyabb hibrid és/vagy multicella is produkálhat hasonló kísérőjelenséget)
  • Szélvihar: A korábban kialakuló szupercellák (izoláltabb) esetén a legerősebb széllökések elérhetik a 90 km/h-t. (egy-két komolyabb hibrid és/vagy multicella is produkálhat hasonló kísérőjelenséget)
  • Mezociklonális tornádó: eleinte a túl magas felhőalap, később pedig a cellák összerveződése/interakciója gátolja kialakulásukat.

Megjegyzés: A délutáni órákban az északkeleti megyékben (Borsod, Szabolcs) is kialakulhat egy-két szupercella, ám vagy gyorsan kisodródnak, vagy már eleve határainkon túl alakulnak majd ki és okozhatnak heves eseményt.

Summary: 
Mezós tornádó?: 
mezós tornádó nem várható - T0
Nem mezós tornádó?: 
Nem mezós tornádó nem várható - T0
Villám árvíz?: 
Várható
MKR?: 
Várható
Bow echo?: 
Nem várható
Szupercella?: 
Várható
Szignifikáns jég? (>5cm): 
Nem várható
Szélvihar? (90-120km/h): 
Várható
Szignifikáns szélvihar? (>120km/h): 
Nem várható

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat