Zivatarrendszerek

Fokozat: 
Érvényesség vége: 
péntek, május 31, 2013 - 06:00

Összefoglalás:
 
A hajnali óráktól kezdődően több hullámban zivatarrendszerek átvonulása várható a Dunától keletre fekvő területeken. A jelenleg is aktív MKR a nap első felében fokozatosan északkelet felé tolódva lehet aktív, majd a nap második felében érkező hidegfronton újabb zivatarrendszer felépülése várható, ami az esti, éjszakai órákra hagyhatja el északkeleti határainkat. A hidegfrontot pedig a már tőlünk északra húzódó ciklon okklúziója követi, ami az utóbbiaknál sokkal mérsékeltebb konvekcióval jár. Elsődleges veszélyforrásként a hírtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadékot lehet megemlíteni (egy-egy helyen 50 mm feletti hozamokkal), másodsorban 2 cm körüli jég vagy 90 km/h közeli szélvihar is lehetséges. Szupercellák kialakulására is számítani lehet, amik járhatnak a heves események teljes spektrumával.
 
Részletezve:
 
A tőlünk nyugatra elhelyezkedő újabb hidegörvény napközben fokozatosan közelít és markáns hidegadvekciót indít középmagas szinteken, miközben az előoldalán kimélyült ciklon meleg-szektora további meleg, nedves levegőt szállít délkelet felől. Az utánpótlás viszont véges, hiszen a ciklonhoz tartozó hidegfront délnyugati irányból fokozatosan zárja a meleg levegő útját, legkésőbb az északkeleti határszélen érződik majd hatása. Az előoldalán magasra emelkedő labilitás kedvező feltételeket teremt a konvekcióhoz, amit helyenként kísérhetnek majd heves események (elsősorban a front vonalában, illetve néhol annak előterében is).
 
 
 
Az örvény peremén húzódó délnyugatias irányú jet egyre fokozódó szélnyírást biztosít a front előtt és az annak vonalában lévő akciózónán, illetve üllőszinten jelentékeny divergenciával lehet számolni annak bal kilépő zónáján, amely a fronttal egy vonalban, azzal párhuzamosan adhat szervezett struktúrát a kialakuló zivataroknak.
 
 
 
A nedvességgel nem lesznek problémák, északkelet felé haladva egyre magasabb értéket vesz fel: jelzi ezt a 30 mm környékére emelkedő kihullható víz az esti órákra. Nem csak a nedvesség, de a labilis rétegződés is jelentős energiát halmoz (ECMWF: 600-700, GFS: 1000 j/kg sbCAPE), aminek a területét szépen metszi a déli irányból ránk tekeredő jet-hez kapcsolódó 15-20 m/s 0-6 km-es vektoriális nyírás.
 
 
 
A felsorolt tényezők multicellás és szupercellás konvekció lehetőségét is magában hordozzák, ami a front előtti konvergencián szerveződő rendszerben és a front vonalában is lehetséges.
 
A most alakuló, nagy csapadékot adó MKR lassan távolodik É-ÉK felé, a nap első felében főleg a keleti-északkeleti területeken kapcsolódik hozzá aktív zivatartevékenység és elsősorban rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék. A rendszer a front előtti konvergenciához tartozik, amit némi lemaradással követ a hidegfront és az annak vonalában kialakuló zivatarrendszer. Ez a nap második felében ugyancsak a keleti területeket érintheti javarészt.
 
 
 
Magát a frontot is követi egy gyengén labilis terület, amit az akkor már tőlünk északra húzódó ciklon visszahajló okklúziója hagy maga után elszórt gyenge záporokkal, zivatarokkal, nyugaton kisebb esőkkel.
 
Veszélyforrások:
 
-felhőszakadás: a keleti (főleg északkeleti) területeken áthaladó zivatarrendszerek helyenként 50 mm feletti csapadékhozamot adhatnak
 
- jégeső: bár a labilitási értékek nem lesznek extrémen magasak, de a 20 m/s körülire emelkedő szélnyírás következtében egy-egy erősebb multicella vagy szupercella környezetében előfordulhat 2 cm-t meghaladó jég
 
- szélvihar: esetleges szupercellákhoz, vagy a zivatarrendszerek aktívabb részéhez kapcsolódhatnak 90 km/h körüli vagy azt meghaladó széllökések
 
- tornádó: az átlagosnál alacsonyabb valószínűséggel fordulhat elő
 
Megjegyzés:
 
Az örvény peremhelyzetben hektikusan fellépő nagytérségi emelőhatások olyan erőteljes cella és csapadékképződéssel járnak, hogy romlik az izolált cellák megfigyelésének lehetősége. Az erős felhőképződés befolyásolhatja a labilitás nagyságát, de a legtöbb modell alapján két jól elkülöníthető zivatarrendszer kialakulására lehet számítani, amiknek az elsődleges veszélyforrása a nagy mennyiségű csapadék, másodsorban a nagyméretű jég és heves kifutószél lehet, ezért 1-es konvektív előrejelzés kiadását tartottam indokoltnak.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat