Így érkezett az ősz

2016. szeptember 17-e nem egy átlagos napnak indult, ugyanis az előrejelzések alapján évszakváltó hidegfrontra számítottunk. A felhőzet rendben meg is jött, azonban a csapadék elmaradt.

A reggeli órákban borultságig növekedett a felhőzet és igen gyenge volt a látótávolság. Talajszinten erős párásság mutatkozott, míg felette azért volt 10-30 kilométeres látótáv. A felhőzet viszont egyöntetűnek látszott, ellenben nyugat felől elkezdett sötétedni.

 

9 órakor vettem észre a peremfelhőnek tűnő alakzatot nyugaton. Hatalmas volt és egyre markánsabbá vált. Abban az időpontban a Zselici Csillagparknál tartózkodtam, így egyértelműnek látszott, hogy a 25 méter magas kilátóról (tszf ~ 295-300méter) fogok készíteni képeket. Mivel nagyon szeretem a felhőképeket, de augusztus végén, szeptember elején szinte semmi látvány nem volt, ezért még inkább vártam, mi fog történni. 

Felérve a kilátóba, egyszerűen egy görgőfelhővel találtuk magunkat szembe, amely jött, mint egy sebesvonat.

Görgőfelhő! Kiáltottam el, végül a többiek is felértek a kilátóba. Szép fények voltak, és szinte minden irányba fotóztunk. Az egyik különleges látványt a Mecsek és környéke szolgáltatta. Ott még akadt némi napfény is, amely megfestette a tájat. Talajszintig hatoltak a Tyndall-sugarak és a Mecsek környéke szinte párában úszott.

Visszafordulva a görgőfelhőnkhöz, az egyre közelebb jött. Egyre szebb, szálas szerkezetet sikerült megfigyelni benne, viszont az aggodalmakat eloszlatta az, hogy mögötte szinte semmilyen villámtevékenység és komolyabb csapadék nem látszott. Tehát nagyon nem kell lerohanni a kilátóról, villámcsapkodás közepette.

Igen szép görgőfelhő volt. Bár melyik nem az, igaz? Szerencsére felvittem a kilátóba egy 3000Ft-ért vásárolt 80-200 m42-es Danubia objektívet, és azzal is készítettem fotókat. Leginkább ez a kép lett igen drasztikus.

A nagylátószögű képek esetében nem biztos, hogy amivel készítettem őket, az képes kenterbeverni egy Canon 10-18ast, ugyanis egy elég rozoga objektívről van szó, amely nemigazán szuperált jól (képszélek) de attól függetlenül nélküle nem sikerült volna létrehozni a nyár(záró) talán leglátványosabb képét. A Függetlenség napja - Feltámadás fotót. :-))) Konkrétan a 200-220°-os panorámát állóképekből raktam össze.

A görgőfelhőnél a világos rész volt leginkább a furcsa. A szerkezete egyre látványosabb lett, gondolom, ahogy az erdőhöz ért, úgy egyre több nedvességet tudott felszippantani. Volt olyan eset, amikor szinte karistolta a tájat, annyira alacsonyan vonult. Ez a kép a kilátótól északnyugatra készült. Már igen közel volt a vég!?

A görgőfelhő átvonulását erős 40-50km/h-s széllökések kísérték. A csillagparki automata 30km/h-s széllökést mért, de ő alacsonyabban volt, és lent szinte alig lehetett érezni a komolyabb szelet. Megérkezett az ősz!

Látványban továbbra sem volt hiány.  A földet súroló fractusok bizonyultak a leglátványosabbnak.

Végül amilyen gyorsan jött a görgőfelhő, úgy el is ment. Mögötte volt egy 0,5mm-t adó zápor, illetve 70km-es látótávolság... majd rá másfél órára egészna pos szikrázó napsütés.

És végül a záróakkordja az átvonulásnak:

Végre egy komolyabb esemény, amely megérdemelt egy szupercella.hu blogot. A felvételeknél Photoshopban lett kontraszt, illetve életlen maszk állítva.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat