Blogok

Eredményes vadászat: 3 szupercella, 1 tornádó

2024. 06. 09-én vasárnap egy több középpontú ciklon hullámzó hidegfrontja érte el a Kárpát-medencét. A hidegfront előterében egy meleg nedves szállítószalag is segítette a konvekciót. Vasárnap kora reggel, amikor felkeltem, megdöbbenve néztem a modelleket. Meghökkentő volt számomra, hogy 2700 J/kg körüli sbCAPE-pel, 40 fokos Thompson-index-szel és -5 - -7-es Lifted-index-szel számolnak a labilitási paraméterek.

Tornádós szupercella Szombathely mellett

Június első napjai konvektív szempontból igazi csemegének számítottak, melyre a koronát egyértelműen 9-e délután tette fel, amikor egy igen látványos szupercella révén volt szerencsém életem első tornádóját is megfigyelni - tisztes távolságból. De ne szaladjunk ennyire előre, a korábbi napokban is akadt már látnivaló.

Május végi kalandozás Horvátországban

Eddig a szezon nem kényeztetett el minket dél-dunántúli viharvadászokat. Jóformán értékelhető látvánnyal érkező zivatar sem volt még idén errefelé. Május 31-én aztán végre alkalmam nyilt az idei első komolyabb vadászatára. Kislányommal voltam délelőtt a korházban (kezét törte), így csak 13:30 magasságában tudtam a radarra pillantani. Rögtön kiszurtam, hogy a dny-i határ felé pár erősebbnek kinéző zivatar közeledik. Uccu, autóba pattantam és már robogtam is le Barcs felé.

Október végi viharvadászatok

A viszonylag mozgalmas augusztus után szeptemberben az anticiklonos, száraz idő beköszöntével úgy lett vége a zivatarszezonnak, mintha elvágták volna. Pedig reménykedtem egy, a tavalyi szegedi szupercellás esethez hasonló szezonzárásban, de úgy tűnt, idén ez elmarad. Október végén azonban "megmozdult felettünk a légkör", sorra érkeztek a ciklonok, frontok, és mivel még kitartott az enyhe idő, több alkalommal is jelentősebb zivatar- és szupercella-esélyek mutatkoztak. Nekem október 27-én és 31-én nyílt lehetőségem vadászatra.

Viharvadászat a Tisza-tó környékén és a Hortobágyon

Már az előző nap is sejteni lehetett, hogy jó esély van szupercellák kialakulására hazánk felett, és a szupercella.hu is 2-es fokozatú előrejelzést adott ki. A modelleket böngészve két esélyes célterület rajzolódott ki számomra: a Duna-Tisza köze, a másik pedig a Debrecen-Miskolc vonal (azaz a Hortobágy környéke). Az evidens volt, hogy csak egyiket lehet választani a kettő közti nagy távolság miatt. Körülbelül 1 óra agyalás, modell böngészés után úgy döntöttem, hogy az utóbbi lehetőséget választom, bár ez tűnt a rizikósabbnak és ezt a területet ismertem kevésbé.

Szélviharos zivatarrendszer Ferihegyen 2023. augusztus 5-ére virradóan

Augusztus 5-ére virradóan egy délnyugatra kialakult mediterrán ciklon alakította az időjárást. A hozzá kapcsolódó teknő előoldalán délnyugat felől egyre labilisabb és nedvesebb levegő áramlott fölénk, miközben a szélnyírás elérte a 20-25 m/s-ot. Ekkor éjszakás szolgálatban voltam Ferihegyen, és előzetesen már több modell is számolt zivatarok és szupercellák lehetőségével, így bizakodva vártam az estét, de az, ami végül történt, eléggé túllőtt a célon...

Szupercella vadászat a Dunántúl keleti felében

Július 10-én egy gyenge hidegfront érintette hazánkat. Mint ahogy lenni szokott, több dolog is megnehezítette az előrejelzéseket. Jókora konvektív tiltás (CIN) volt a talaj közelében, így csak emelt konvekció jöhetett szóba (azaz a légrészecske nem a talaj közeléből indult). Önmagában ezzel nem is lett volna probléma, mivel a front mint emelő hatás megvolt. Azonban ott volt még középszinten egy jókora kiszáradás is a légkörben, ami tovább nehezítette az előrejelzők dolgát.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat