Aszalt szívás szupercella (2017. 08. 06.)

A korábbi perzselő napokat lezárandó, 2017.08.06.-án egy hidegfront érte el hazánkat. A front érkeztével esély nyílt szupecellák kialakulására. A helyzet kissé bizonytalan volt, így előző nap és aznap is hosszas telefonos egyeztetés előzte meg a vadászatot.
Győzött végül a "Never Stop Chasing" filozófia! :)
 
A gyülekező 13:00-ra lett meghirdetve a Városligetnél. Gyorsan átpakoltam Adaz autójába a fotós felszerelést, és elindultunk Gbondért és Stormanért. 13:30-kor indultunk el kelet felé az M3-as autópályán a Budapesttől keletre tanyázó konvergencia alá. 14:15-kor álltunk meg a kerekharaszti pihenőnél. Itt 1,5 órát aszalódtunk a napon. Mivel az ég világon semmi nem történt, így kicsit keletebbre húzódtunk. 
Füzesabonynál volt a felhőmező széle, így itt újból tábort vertünk. A következő 2 óra 45 percet az autópálya pihenőn töltöttük.
 
 
 
Felváltva néztük az eget és az orosházi szupercellát a radaron. Így utólag akár el is érhettük volna, de a helyszínen túl messzinek tűnt. Szerencsére Vityi Nándor ezt nem így gondolta, így Dévaványa mellett elkapta a cellát, és egy rövid videót is készített róla.
 
Vityi Nándor videója.
 
 
A hosszúra nyúlt aszalódás végére a tőlünk nyugatra lévő felhősáv elkezdett éledezni, gomolyok emelkedtek rajta. Az egyik produkált némi csapadékot és egy kettéválást is.

 
 
A radaron több ígéretes cella tartott kelet felé, ezek épp akkor hagyták el Budapestet, így kocsiba vágtuk magunkat, és elindultunk Jászberény felé. Jászdózsa előtt álltunk meg fotózni a közelgő szupercellát.
 

A megérkezésünk után kicsivel megjelent egy falfelhőkezdemény, majd elkezdett a közelgő cella hatalmas "zsákokat" eregetni. Egymás után szakadtak le az újabb és újabb ömlenyek. Ezek intenzív záporokat, és felhőszakadást is okozhatnak, akár pusztító erejű széllel.
 
 
 

 
A csapadékfüggöny egyre közeledett, így 20:00-kor Kelet felé indultunk. Jászapátinál álltunk meg, hogy oldalról is dokumentálhassuk a cellát.
 

Páratlan látvány tárult elénk. A cella hátoldalán íntenzív csapadéksávok, az előtérben pedig feltekeredő, a cella tetején gyűrűszerűen szétterülő feláramlás.
 
 
A cella elvonulása után a nyugat felől közelgő konvektív massza felé vettük az irányt. Próbáltuk az intenzívebb gócokat kikerülni, illetve próbáltunk jó kilátással rendelkező helyet keresni, de akkorra már teljesen besötétedett. Néhány nem túl jól sikerült villámfotó után hazaindultunk kipihenni a délutáni aszalódás fáradalmait.
 

 
Résztvevők:
Bondor "Gbond" Gyula
Molnár "Storman" Ákos :)
Sebestyén "Adaz" Ádám
Mirk "Mici" Tamás

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat