Sandy tombolt az USA-ban

Nevezhetjük Superstormnak, Perfect Stormnak, Frankenstormnak de a lényeg, hogy Sandy a meglévő adatok birtokában bizony egy történelmi vihar volt. A következőkben megpróbálom összefoglalni az események láncolatát, amely az USA történetének egyik legpusztítóbb viharához vezetett.
A trópusokon repkedő pillangókig most nem nyúlnék vissza, de kezdjük talán a történetet a trópusi viharrá cseperedett Sandyvel.
 
2012. október 22. A Karib-tenger vizei felett megszületett Sandy, ahol igen kedvező környezeti feltételek mellett erősödhetett tovább (29.5° tengervíz, >80% RH, és gyenge szélnyírás 2.5-5 m/s).

1. kép Sandy trópusi viharként.

2012. október 24. Sandy Jamaicától délre 1-es kategóriájú (Saffir-Simpson skála) hurrikánná erősödött. Az előrejelzések szerint az egyre kedvezőtlenebb szélnyírási (közepesen erős) viszonyok valamint Jamaica hegyvidéki területei felett történő átvonulása után, a vihar már nem lesz képes jelentős erősödésre. Kubának így "nem kell" tartania egy komolyabb pusztítástól.

2. kép Mikrohullámú műholdas felvétel Sandyről. Jamaicától délre jól látszik a 88 km átmérőjű szem,

Modellek harca: Ugyancsak ezen a napon egyes modellek egy igen komplikált meteorológiai helyzettel kezdtek előállni Sandy jövőjét illetően. Az ECMWF, GFDL és a NOGAPS egy olyan lehetőséget prognosztizáltak, hogy az Atlanti-óceánon kialakuló un. Rex blocking kelet felől a vihar útját állja, így Sandy nem a hurrikánoknál megszokott parabolikus pályát követi majd, hanem a sűrűn lakott Keleti part felé veszi az irányt. Egy másik nagyon fontos tényező, hogy Észak-Amerika középső vidékei felől egy markáns hidegfront is közeledik, amellyel Sandy összekapcsolódva egy nagyon erős szubtrópusi viharrá válhat. Továbbá a két eltérő tulajdonságú (hideg, meleg) légtömeg mentén található baroklin zóna extra energiával láthatja el.
Azonban az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ (NHC, National Hurricane Center) a GFS, UKMET, Canadian és a HWRF modellek által jelzett szcenáriót valószínűsítette, miszerint a Rex blockingot délről alkotó alacsony nyomású rendszer elég erős lesz ahhoz, hogy Sandyt északkeleti pályára térítse, így az nem fogja elérni a partokat.

3. kép 2012.10.24. 12Z ECMWF futás. 850hPa szélmezeje és a tengerszinti légnyomás 935 hPa-os ciklonközponttal.

4. kép A lenti képen pirossal bekarikázva a Rex blocking jelenséget láthatjuk (http://www.theweatherprediction.com/blocking/), ami elállta kelet felé Sandy (fekete nyíllal) útját.

5. kép GFS operatív futása és az enseble tagok. Bár a tagok többsége már a nyugat felé fordulást támogatta, de az operatív ekkor még kitartott az északkeleti pálya mellett.

2012. október 25. Sandy a szélnyírás (10 m/s) ellenére robbanásszerű erősödésen ment át, még mielőtt elérte Kuba partjait. A vihar ekkor egy hajszálnyival maradt el a 3-mas kategóriától (176 km/h alapszél). Partot érést követően a legerősebb széllökéseket Santiago de Cuba-ban mérték, ami elérte a 182 kilométer per órát.

 2012. október 26-27. Péntekre 90 %-ra nőtt a valószínűsége, hogy Sandy lesújt az USA keleti partvidékére. A vihar eközben küzködött az igen erős szélnyírással (20 m/s), melynek hatására gyorsan gyengült. Szombaton a hurrikán egy időre trópusi viharrá szelídült, de pár óra múlva ismét egy gyenge 1-es kategóriájú hurrikánként vonult tovább. A rendszer ekkor már kapcsolatba lépett a tőle nyugatra elhelyezkedő magassági teknővel, ami már némi "baroklin energiával" látta el őt.

6. kép Szubtrópusi ciklonra emlékeztető struktúra.

2012. október 27-28. A fenti műholdas felvételen jól látszik, hogy Sandy inkább hasonlított egy szubtrópusi viharra, mint egy hurrikánra. Ezt támasztja alá, hogy a legnagyobb és legerősebb zivatarzóna (aktivitás) a vihar központjától néhány 100 km-re nyugatra volt. Ugyanakkor az alacsony nyomású  centrum körül maradt zivatartevékenység és az NHC által jelzett részleges szemfal továbbra is a trópusi jellegre utalt. A vihar szélmezeje is torzuláson ment át, hiszen a legerősebb szelek a vihar délnyugati részén tomboltak. Ez a nyugatra elhelyezkedő teknőnek és a szélnyírásnak volt köszönhető.

Sandy partot ér New Jersey-nél (2012. október 29.): Az utolsó 24 órában Sandy tovább növelte erejét (940 hPa-os központi nyomás, 144 km/h alapszél, 184 km/h körüli lökések) és nagyságát köszönhetően a kedvező körülményeknek. A szélnyírás csökkent (~10 m/s) és a vihar keresztezte a közel rekord meleg Golf-áramlatot. Az északi szélesség 35°-40° és a nyugati hosszúság 65°-75° között az óceán hőmérséklete 1.3 C fokkal volt melegebb az átlaghoz képest (UK Met Office), ami a mérések kezdete óta a második legmelegebb (1947. szeptember 2 °C).  Ami a helyzet különlegességét adja, hogy ez az anomália október végére is megmaradt, így biztosítva Sandy számára az extra energiát. Azonban a vihar a partot érést megelőző órákban ismét hidegebb vizek (~25 °C) fölé sodródott, melynek egyenes következménye lett volna a rendszer gyengülése, amennyiben az egy trópusi vihar. Nos, ez nem történt meg, hiszen Sandyt ekkor már javában a "baroklin erő" és a markáns észak-déli tengelyű jet által biztosított emelés támogatta.

7. kép Golf-áramlat, mely a 2. legmelegebb volt a mérések óta.

 8. kép Anticiklonálisan görbült jet, melynek jobb belépő régiója "szippantotta" be Sandyt. Piros "B" betűvel jelölt terület a blocking nyereg.

9. kép A hatalmasra "hízó" Sandy hamarosan partot ér.

A pusztítás mértéke borítékolható volt.
Bár a szél által okozott károk is jelentősek és a trópusi erősségű szelek kiterjedése is rekord közelinek bizonyult, ám ez a vihardagály által okozott pusztítás mellett eltörpült. A rekordokat döntögető vízszintekhez azonban némi szerencsétlen együttállás is szükséges volt.  A teliholdnak köszönhetően az átlagos dagályhoz képest 5%-al magasabb vízszint emelkedés következett be, ami a vihar partot érésével esett egybe. A helyzet egyediségét és komolyságát az is jelzi, hogy az NHC a 0-tól 6-ig terjedő skálán 5.8-at adott a vihardagály pusztítási potenciáljára. Ez 1969 óta a legmagasabb érték, ami megelőzi a Katrina, Rita, Wilma és Andrew hurrikánt is.

9. kép Sandyt nem lehet megállítani...

1. ábra Rekordokat döntögető vízszint Batterynél (NY).

10. kép Vihardagály Atlantic Cityben.

Sandy hidegszektoráról se feledkezzünk meg, hiszen az Appaleache-hegyég magasabban lévő részein történelmi hóviharok tomboltak. Igen szokatlan így október végén, hogy 50-70 cm körüli hómennyiség "zúdul" le, ami végül jelentős áramkimaradásokhoz, fakidőlésekhez és közlekedési fennakadásokhoz vezetett.

11. kép Hóviharban elakadt mentőautó.

Zárásként még néhány mondatban szólnék a New York metróit elárasztó vízzel kapcsolatban.
A New York Timesban 2012 szeptemberében A Növekvő Veszély, Tengerszint és a Figyelmeztetések Ellenére New York Tovább Vesztegel  címen megjent nagyszerű cikk a Columbiai Egyetem Föld Intézetének kutatóját, Dr Klaus H. Jacobot idézte azzal kapcsolatban, mekkora szerencséje volt New York városának az Irene hurrikánnal (2011). Ha az Irene okozta dagály csak egy picivel is magasabb lett volna, "a metróalagutak víz alá kerültek volna, a Franklin D. Roosevelt út és más, a Hudson-folyó mentén fekvő utak egyes szakaszai folyókká "alakulhattak" volna át és az ingázó vasútvonalak részletei is használhatatlanokká váltak volna", mint mondta, és a Harlem és East Rivers alatt futó metróalagutak egy hónapig vagy akár tovább is alkalmatlanná váltak volna a közlekedésre, nagyjából 55 milliárdos (dollár) kárt okozva ezzel. Dr. Jacob a város klímaváltozással kapcsolatos tanácsadója és az állam 2011-es tanulmányát is ő írta meg, mely a várható áradásokra is figyelmeztetett. "Rendkívül szerencsések voltunk", mondta, "csalódott vagyok, hogy a vezetés nem vette észre, hogy orosz rulettet játszunk".

Egyéb adatok a viharról a teljesség igénye nélkül:

Légnyomás:
Cape Hatteras-tól északra (USA-ban) még sosem mértek ilyen alacsony tengerszinti légnyomást (940 hPa, nem a szárazföldön) egy viharrendszerben. Az eddigi legalacsonyabb érték 1938-as "Long Island Express" hurrikánhoz kapcsolódik, ami 946 hPa volt. Szárazföldön az új csúcs 945.5 hPa Atlantic Cityben.

Legnagyobb csapadékösszeg:
Andrews AFB, Md.: 388 mm (nincs megerősítve)
Easton, Md.: 319 mm
Wildwood Crest, N.J.: 296 mm
Virginia Beach, Va.: 243 mm
 

Legnagyobb széllökések (>118 km/h):
Eatons Neck, N.Y.: 150 km/h
Montclair, N.J.: 141 km/h
Westerly, R.I.: 138 km/h

Legnagyobb hóvastagság:
Richwood, WV: 91 cm
Redhouse, Md.: 66 cm
Bowden, W.Va.: 61 cm
Newfound Gap, N.C.: 56 cm
Wise, Va.: 61 cm

Áramszünet: 8.5 millió embernél (2. legnagyobb szám)
Összehasonlításként, az Ike hurrikán 7.5 millió embernél okozott áramkimaradást.

Legnyagobb hullámmagasság:
39.67 láb, ~ 13 m (Buoy #41048)

Források:
wunderground.com
weather.com
accuweather.com

Devilstorm

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat