Tornádó pusztított Búcson (2016.06.05.)

Most írok először a szupercella.hu-ra, a honlap bloggereként. Első blogbejegyzésem témája a 2016 június eleji búcsi extrém időjárásról szól, melyhez kellemes időtöltést kívánok! :) A beszámoló előtt még fontosnak tartom elmondani, hogy pár héttel az eset előtt álmodtam egy tornádóról, mely a falu délnyugati-nyugati részét tarolta le, ami már önmagában egy élmény volt... Na de most jöjjön a valóság:

Megfigyelések

Elképesztő vasárnap volt..., tubák, tornádó, felhőszakadás, jégeső..., 1 nap alatt teljesült minden álmom..., sajnos komoly károk is keletkeztek.
2016. június 5-én már délelőtt komoly gomolyfelhők képződtek Búcs környékén. Igen alacsony felhőalapjuk volt. 12:30 felé tőlem pár km-re délre-délnyugatra fejlődtek a gomolyok.

Még mielőtt csapadékot dobott volna, 12:49-kor a felhő alján - még a távolban - megjelent az aznap általam megfigyelt első tuba. Rá 1 percre, 12:50-kor délnyugat felé leszakadt az ég.

 

12:54-kor a zivatarfelhő feláramlási alapja Búcs irányába mozdult, s abból kialakult a nap második szívása, újabb ormány nyúlt le a felhőből, ezúttal szebb küllemű. 12:58-kor volt a legszebb struktúrája a tubának, aztán 13:00-kor már el is tűnt a második tuba.

13:10-kor kimentem a falu szélére, ahonnan több zivatargócot is megfigyeltem. Az egyik Bátorkeszi fölött volt, a másik Köbölkút térségében, északkelet felé, ahol a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) mérései szerint 60,86 mm csapadék hullott 1 óra alatt. Nos ez, vagyis a köbölkúti zivatarcella Búcs felé közeledett. A felhők igen alacsony szinten is jelen voltak, mint zivatarfelhő-járulék.

13:21-kor már otthon, a kertből figyeltem a közeledő viharfelhőt. A zivatarfelhő peremfelhővel érkezett.

Ugyanebben a percben a peremfelhő egyik része elkezdett forogni. Mondanom sem kell, hogy mi történt ezután... Újabb tuba fejlődött ki, vagyis már a harmadik felhőtölcsér ezen a napon, mely megvastagodott, majd meg is hosszabbodott. 13:23-kor jelent meg a tuba, 13:24-kor volt a leghosszabb (ekkor volt tornádó), 13:25-kor szívódott fel a ,"felhőormány".

Időközben elkezdett esni az eső is, ami mellé kb. 5 perces borsószem nagyságú jég is társult. A jég nálam nem okozott károkat. Ezután jött a felhőszakadás is, 21,1 mm csapadék esett vasárnap délután, majd az ég kékje is megjelent.

Érdekesség: minden egyes tuba ciklonálisan forgott.

Az apokalipszis hangulat véget ért, kezdett higgadni a délutáni események okozta élénk közérzetem. Ez a nap így telt el, mozgalmasan, őrült hangulatban, fantasztikus és rendkívül eseménydús pillanatokkal.

Terepszemle, kárfelmérés:
Másnap, június 6-án (hétfőn) aztán újra felpörögtem. Délután kaptam az infót, hogy a Rezeda utca egyik házánál komoly pusztítást végzett a vasárnapi vihar. Ekkor már sejtettem, hogy a 3. felhőtölcsér, legalábbis az addig felhőtölcsérként számon tartott képződmény lenyúlt a földig, vagyis tornádó volt.
Félretettem a tankönyveket-füzeteket (mint általában minden, tanulás közben érkező zivatar alkalmával) és ellátogattam a kárt szenvedett házhoz. Szerencsémre éppen kint volt az udvaron a ház lakójának a rokona, aki beengedett. Egy idős asszony lakik a házban, aki átélte a vihart. Természetesen mesélt(ek) a tornádó által okozott félelméről, és a károkról is.
A háztetőt is jelentősen megrongálta a forgószél, a cserepeket elmozdította, darabokra törte. Aztán lementünk a kertbe is, ahol a fóliát letépte a vázáról, a vázat rendesen meghajlította a tornádó. Egy műanyag "hordót", mely 3/4-ig meg volt telve vízzel, a forgószél fölkapta és több méterrel arréb dobta le. Az akkoriban még igencsak alacsony termetű kukoricákat is eldöntötte a vihar, s a kert alján néhány letört faág jelezte a forgószél útvonalának egyik szakaszát.

A hölgy tanácsolta, hogy menjek el a (kertjük alatt lévő) mezőgazdasági szövetkezethez, mivel úgy hallották, ott is keletkeztek károk.
Így is tettem, elmentem oda. A kapuban egy őr volt, aki lelkesen végigvezetett a terepen. A palatetőket, cseréptetőket rongálta meg a tornádó. Azonban az egyik legjelentősebb kárt csak ezután pillantottuk meg... az egyik épület téglafalát szó szerint bedöntötte a szél. Az őr meghökkenten, meglepetten (kissé humorosan) úgy fogalmazott: "Múltkor itt még fal állt...". Valami elképesztő, döbbenetes látvány volt! A téglafal, a téglák befelé dőlt(ek) a helyiségbe, az egyik pléh pedig a tornádó tarolása után kifelé nézett, amit nagy valószínűséggel a repülő téglák találtak el, és azért görbülhetett meg. Az épület szerencsére üresen állt. Ott megálltunk pár percre, majd megköszöntem az őr "idegenvezetősködését", majd egy életre szóló ,"élménnyel" tértem haza.

Ezt követően szinte minden nap eltekertem biciklivel a károk helyszínére ill. azok köré esetleges további károk felderítése érdekében. Június 7-én újabb károkat találtam, ezúttal egy közeli fasorban, kb. 6 méter hosszú vékony (zöldellő) faág hevert a porúton, a fák alatt. Június 9-én épp egy környékbeli vihart mentem meglesni, azon a fasor között vezető úton, amely a tornádó útjába esett. Kb. félúton közvetlen a fasor mellett a szántóföldön hatalmas faágak hevertek. A nagyjából 6-12 méter hosszú ágak újabb pontot igényeltek a "tornádó-útvonalas" térképemre.

 

A tornádó nagyjából ezen a vonalon haladt, kb. 1 kilométer hosszan pusztított. A sárgás színű vonallal jelölt tornádó-útvonal természetesen az épületeknél mutat valós(abb) képet, a termőföldnél, fasornál elég bizonytalan, nem igazán pontos a feltételezett útvonal, hiszen a szántóföldön akkor a napraforgó épphogy csak kezdett kibújni a földből. (google térkép)

A tornádóval kapcsolatos adatok, megfigyelések:
- a tornádó távolsága légvonalban tőlem (amikor legközelebb volt hozzám): kb. 500-600 méter
- a tornádó pusztításának útvonala/ hossza: kb. 1010 méter
- becsült erőssége: EF0
- a tölcsérfelhőt, a tornádót állítólag Nyergesújfaluról is látták

Készítettem egy kis rövidke filmet, melyben további fotók, videók találhatók meg. Jó szórakozást hozzá! :)

A filmecske linkje:
https://www.youtube.com/watch?v=5ghNP1hvpAs

Összefoglalva tehát: elértem az életem egyik nem kevésbé jelentős mérföldkövéig, rengeteg tapasztalatot, bátorságot szerezve, megadatott nekem egy élményekkel, izgalmakkal teli első (és nem kizárt, hogy utolsó) tornádó-kárfelmérés is, valamint új, kedves emberekkel ismerkedtem meg...

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat