Csapatunk első viharvadászata 2019

Csapatunk első viharvadászata, 2019. 04. 26 péntek

A fenti napra a modellek Baranya és Somogy megyében mutattak némi átfedést (a labilitás 1000-1200 J/kg, 0-6 km-es szélnyírás 10 -12 m/s körül volt), így úgy döntöttünk, hogy útnak indulunk.

A célállomás Szigetvár volt. Délután 3 órakor találkoztam Dunaújvárosnál a csapat többi tagjával Pappné Szebellédi Tündivel, Papp Péterrel és Czimbuli Zsolttal, majd bizakodva útnak eredtünk.

Szigetvár után nem sokkal találtunk egy alkalmas megfigyelő helyet még épp időben, mert közben a Horvátországban kialakult cellák már igencsak közel voltak. Áprilishoz képest gyönyörű peremfelhő

látványa tárult elénk, aminek a kialakulását volt szerencsénk a kezdetektől megfigyelni.

 

 

 

 

 

Nem maradt túl sok időnk, pozíciót kellett váltanunk, mert körülöttünk újabb cellák kezdtek fejlődni, így elindultunk, bízva abban, hogy sikerül eléjük érnünk.

Pécs előtt sikerült egy légzuhatagot is lencsevégre kapnunk, itt sajnos csak pár percünk volt a megfigyelésére, mert rohamosan közeledett, és egyre több közeli

villámot eregetett magából.

 

Ezután sajnos már nem sikerült a közben lánccá szerveződött böszmeteg elé kerülnünk.

 

 

Pécs után a 6-os úton kisebb gallyak jelezték a kifutószél ott jártát. Nagyjából Paksig végig intenzív esőzésben haladtunk, közben gyönyörű villámokkal kápráztatott bennünket a zivatarlánc.

Mire késő este Dunaújvárosba visszaértünk, épp csak 10 percet kellett várnunk, hogy a csapadékzóna elvonuljon a fejünk fölül.

Vártunk egy két radarfrissülést, mert közben a Mecseknél újabb zivatarok alakultak ki, melyeknek villámai az éjszaki sötétségben gyönyörűen bevilágították az égboltot.

Úgy döntöttünk megvárjuk, míg fotogén közeli állapotba kerülnek. A második rendszer kb. 11.45 -kor ért el minket, ezzel véget vetve az év első viharvadászatának.

 

 

 

 

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat