Gustnadóval megfűszerezett vasárnap délutáni zivatarok Búcs határában

Elég ritka, hogy Búcs térségében dél-délkelet felől érkezzenek a záporok, zivatarok. 2019. augusztus 25-e délutánján pont egy ilyen helyzet állt fent. Az első hozzánk legközelebbi zivatar a Gerecse dombjait áztatta, brutális lecsapókkal kísérve. Az alábbi képet (15:15) még a padlásunkról fotóztam, majd kitekertem a Kutyahegyre. 

A Kutyahegyről azt figyeltem meg, mintha ennek a zivatarnak a csapadéka visszakunkorodott volna az Asszonyhegy lábánál (Süttő-Neszmély környékén). (15:20)

Miközen a hőn szeretett Gerecsémet eltakaró zivatart nézegettem, egy másik, Dorog térségében kifejlődött zivatar leáramló csapadékára fókuszáltam, sőt egy harmadik is kialakult valahol Szob-Helemba tájékán. A Pilis-hegység egyik-másik része is fokozatosan eltűnt a csapadék miatt. (15:20)

Így hát a 3 zivatart felváltva tartottam szemmel, vagyis igyekeztem. A zivatarok előterében a Felvidéken forgószelet pillantottam meg 15:25 magasságában. Amilyen gyorsan csak tudtam ráközelítettem, s már készültek is a felvételek. Érzékelni fogjátok ti is az állvány hiányát, de legalább van róla fotó és videó is. Mivel tölcsért nem észleltem, valószínűleg gustnado van a témában. Valahol Búcs és Muzsla között kapta föl, majd forgatta meg a földről a port. Elég intenzív volt a forgás. :) A képen a "pornádó*" (*nem saját költemény) valahol a kék madárijesztő "fölött/ mögött" keresendő. ;)

Videó a gustnadóról: https://www.youtube.com/watch?v=VYd9Taf_ejQ

Videóból kivágva:

Agyonszerkesztve ezen ott fennen a felhő alján van valami „gubanc”, de hát én nagyon szeretem a tornádókat.. ;) Viccet félretéve... nem látszik valamilyen mérésen, érzékelőn, hogy esetleg kapcsolatban lett volna az örvény a felhővel?

Körülbelül fél percig volt látható a jelenség, aztán 15:30-kor már a Kutyahegyre is elkezdett pottyantgatni a zivatarfelhő -szerencsére nem a legerősebb része- (miközben a Gerecsének már csak a széle látszott a csapadékfüggöny miatt), úgyhogy a Kutyahegyhez viszonylag közel levő ravatalozó alatt találtam menedéket, meg hát azért közeliek voltak a villámcsapások. Nálunk (a radarok alapján is) közepes intenzitású csapadékhullás volt megfigyelhető.

A csapadék gyengülésével kimerészkedtem, visszatekertem a Kutyahegyre, ahonnan jó kilátás nyílt a zivatar utáni látványos Stratus-felszállásra. A kép jobb szélén a Nagy-Gete hegycsúcs látható. (16:00)

Ez idő alatt észak-északkelet felől folyamatosan dörgött, ezért tovább gurultam jobb kilátás érdekében. Nem okozott csalódást a látvány, s még egy villámot is elcsíptem videófelvételen. (16:10)

Újabb és újabb csapadékfüggönyök tűntek fel, valamint mammatus felhők is megjelentek. (16:30)

Eme zivatar fokozatosan távolodott, s új, látványos felhőalappal rendelkező zivatarcellákat is létrehozott. (17:00)

Léva körüli gomolygás madárcsapattal az előtérben 17 óra körül. :)

A Dunakanyar tágabb térségében (Budapest-Börzsöny) fejlődő gomoly- és zivatarfelhők (16:50-17:10)

A Tatabánya térségi zivatar 16:50 után.

Itt már széthalva:

Végezetül egy idegeket nyugtató felvétel a Gerecse Pisznice hegycsúcsa alatti völgyben úszkáló Stratus fractus-okról.

Hasonló szépségeket kedves Mindnyájatoknak! ;) :)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat