Klasszikus szupercella földig érő falfelhővel

2021.05.01.-én megejtettük az idei szenzonban az első viharvadászatunkat. Sopron térségében sikeresen levadásztunk egy lassan haladó, pompás falfelhőt növesztő cellát.

A péntek esti megbeszélés szerint szombaton késő délelőtt indultunk volna. Az északi / északkeleti országrészben tűntek a legjobbnak a paraméterek.
Reggel Storman sms-e fogadott a telefonomon: "aludj még. ÉK kuka  &@$ß az egész, max egy esti DNY-i határmenti cuccra van némi esély...."
Némi tanakodás után 13 órás indulásban egyeztünk meg.

A célterület viszonylag nagy volt (Barcs - Szombathely), így a Balaton DNY-i csücskénél az autópálya lehajtónál vertünk tábort.
Hosszú eseménytelen várakozás után Zalaegerszeg, majd Szombathely felé vettük az irányt, mert a felszakadozó magasszintű felhőzet nyomán gomolysávok jelentek meg a műholdon.

Sárvártól nyugatra a gomolysáv alatt ismét tanyát vertünk, és felváltva néztük az eget, a radart, és a műholdat. A gomolyokból csak egy néhány cseppes záporra futotta, nem fejlődtek zivatarrá.
A várakozás közben Maribor környékén feltűntek a radaron az első fejlettebnek kinéző cellák. Becsléseink szerint valahol Őriszentpéter környékén el tudtuk volna kapni, de onnan problémásnak tűnt a hazafelé vezető utunk.
Éjfélre ugyanis a kijárási korlátozások értelmében haza kellett érnünk.  Úgy döntöttünk lapot húzunk a 19-re, és maradunk várakozó állásponton.
Ez jó döntésnek bizonyult. A 19:00-ás OMSZ radarképen feltűnt egy cella, mely Sopron felé tart, és az addigi sebességéhez képes sokat lassult. Autóba ültünk, és meg sem álltunk Nagycenk határáig.

 

Indulás után egy furán csavarodó apró gomolyra lettünk figyelmesek. Jó jelezte, hogy van elegendő szélnyírás a szupercellák létrejöttéhez.

 

Éppen időben érkzetünk Nagycenkre. A következő 45 percben végignézhettük, ahogy a klasszikus szupercella falfelhője többször a földet nyaldosta. Izgatottan figyeltük, ahogy megjelenik a tiszta rés, de tornádót nem produkált a cella.
 

 

És végezetül néhány megnövelt kontrasztú kép. Ezeken jól megfigyelhető a szupercella struktúrája.

 

A bejárt útvonal.

A vadászatról készült videó itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=YMUcM6W7pQc

 

Résztvevők:

  • Kovács László
  • Molnár Ákos
  • Mirk Tamás

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat