Nagyhegyes körüli fergeteg 2019

Az alábbi blogbejegyzésemben az elmúlt év látványosabb eseményeit idézném fel a Hortobágy keleti pereméről, Nagyhegyesről.

 

Az utóbbi években a viharvadászat már nem meghatározó jelenség az életemben, de szerencsémre nagyon nincs is rá szükségem, hiszen rendre csodás látványban van részem egy-egy szezonban. Így volt ez 2019-ben is, amikor számos szupercella mellett életem második (nem-mezociklonális) tornádóját is sikerült megfigyelnem. De ne is szaporítsuk tovább a szavakat, inkább nézzük meg, hogy milyen jószágok kavarogtak az égen.


2019.05.29. Gyenge szélnyírásos helyzetben kialakult cella, mely két feláramlási csatornára szakadt (kettévált).

Még ezen a napon egy keletről araszolgató tartós konvergencián fortyogó multicellás rendszerre is rámozdultam, hiszen tökéletes táptalajt nyújtanak ezek a helyzetek a nem-mezociklonális tubák és tornádók kialakulásához. 

Tökéletes időzítéssel a debreceni tornádót végül nyakon csíptem. Pár éve még Debrecenben sikerült egyet megfigyelnem és dokumentálnom.


2019.06.27. Fejlődő szupercella érkezése a Hortobágy irányából.


2019.06.16. Kertből fotózott "elefánt tappancs" (tekeredő feláramlási torony, csapadékmentes feláramlási alap) és mammák.


2019.07.28. Váratlanul nagy erővel (>120 km/h-t meghaladó szélviharok) lecsapó szupercellák és multicellák tarkították ezt a napot.


2019.08.02. Klaszterben tevékenykedő szupercellák alakultak ki a Hajdúság területén. Nekem egy LP jutott.


2019.08.06. Erre a napra egy, a Bükkből elvánszorgó, majd elhaló jobbos szupercella, majd később egy csodás anticiklonálisan örvénylő is megörvendeztetett.


2019.09.09. Ő meg lezárta a szezont. :)

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat