Spontán viharvadászat

2019. május 28-án, a déli órákban zivatar pattant ki Nagyvenyimtől délre, amely észak felé haladt, így egyenesen bennünket vett célba. Autóba pattantam, és irány a határ. Épp csak pár percig volt lehetőségem megfigyelni a zivatarcellát, addigra már nagyon közel volt és nem utolsó sorban a villámok is igen közel csapkodtak.Egyre több kisebb cella kezdett körülötte fejlődni..Gyors döntés, indulás észak felé, talán elé tudok kerülni. Sajnos nem sikerült, a csapadékot megúsztam ugyan, de közben kisebb láncba szerveződtek, és időközben áthelyezték magukat a Duna keleti oldalára is.

Szabadegyháza felé indultam tovább. Útközben egy konvergenciavonalra lettem figyelmes Zichyújfalu határában, így kerestem egy alkalmas megfigyelőhelyet. Addigra már szép csapadéksávokat eregetett magából a magasba törő gomoly.Pár perccel később elkezdett építkezni, gyönyörű peremfelhőt produkált. Lehetőségem volt az egészet végig megfigyelni.Ahogy távolodott É-ÉK-i irányba, némi szupercellás jelleget is magára öltött. Lehetett esetleg marginális vagy hibrid szupercella, ekkor már elég messze volt tőlem.Összességében izgalmasra és eredményesre sikerült az egyszemélyes spontán vadászat.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat