Szezon eleji konvektív esélylatolgatás: 2019.04.05.

A mai nap időjárását egy magassági hidegcsepp határozza meg, amely délnyugati irányból közelíti meg hazánk térségét. Ennek köszönhetően a magasban környezetétől valamivel hidegebb levegő advektálódik fölénk, amely némiképp labilizálni fogja a légkör alsó pár száz hPa-os részét. Amennyiben a várhatóan zárt délnyugati felhőzet között ideig-óráig kinyílik a konvektív ablak, akár némiképp labilisabb légállapot is kialakulhat. A hidegcsepp érkezése markáns, több szintű örvényesség advekcióval (legfőképp a délutáni, kora esti órákban érkezik az örvényesség maximuma), illetve magassági szélerősödéssel is jár, amely magas, helyenként 17,5-25 m/s-os 0-6 km-es szélnyírásként jelenik meg a GFS ma reggeli 00-ás főfutásában. Ha a vártnál esetleg magasabb labilitási értékek realizálódnak a nap folyamán, mint amennyit a modellek mutatnak, abban az esetben akár 1-2 alacsonyabb felhőtetős, „látvány-szupercella” is besodródhat Horvátország térségéből, a (maximum csak) záporos csapadékot adó felhőzet mellett. A nap érdekessége lehet, a már említett több szintű (markáns) örvényesség advekció, kiegészülve az alacsonyszintű (0-1 km-es) szélnyírási értékekkel (Gfs alapján helyenként 15-17,5 m/s -ot is elérő!) és a talajszintű konvergenciával, akár tuba és nagyon-kis valószínűséggel nem-mezociklonális tornádó megjelenésére is esélyt mutathatna... az igen magas CIN értékek azonban minden bizonnyal gátat fognak szabni ezen jelenségek kialakulásának.
A helyzet összességében még egy gyenge felkiáltójelet sem érdemel, így csak ebben a bejegyzésben kerül megemlítésre az esetleges 1-2 látványos jelenség előfordulásának az esélye. A nap döntő kérdése lehet, hogy a modellek által előrejelzett, vagy éppen egyáltalán nem jelzett labilitásból mennyi fog realizálódni. Dinamikában nincs hiány, ami mindenképp segíthet a gyér-labilitást kisegíteni… Vadászatra a helyzetet semmiképp nem ajánlom, azonban az ablakon néha-néha érdemes lehet kipillantani a délnyugati országrészben élőknek. 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat