Zúzós USA tornádós helyzet - konvektív elemzés

A modellek már napok óta vízionálják az esélyét egy igazán komoly helyzet kilakulásának. Tegnapelőtt Nebraska államban már megtörtént a felvezetés (de még milyen! https://www.facebook.com/StormanAkos/photos/a.424706758353359/429220064568695/?type=3&theater) és a vasárnapi "szabadnapot" követően, hétfőn újra maximális energián rotyoghat a légkör.
Egybehangzó modellfutások alapján igazán kiélezett, az idei szezon talán eddigi legkomolyabb helyzete következhet a Tornado Alley-nek becézett földrajzi „folyosón” május 20-án. Legnagyobb valószínűséggel Texas és Oklahoma államok lesznek az érintett területek (1. kép, 2. kép).

(Frissítés! 1. kép: high risk veszélyjelzési fokozat Oklahoma és Texas államra)

(2.kép: A veszélyes időjárási jelenségek kilalkulásának valószínűsége)

Frissítés! 2012 április 14 után először 45%-os tornádó valószínűség került kiadásra!

Frissítés! Fokozódik a helyzet: Particularly Dangerous Situation (különösen veszélyes helyzet) Tornado Watch is kiadásra került! Ezzel egyidőben mind a tornádókra, mind a veszélyes jégesőre és szélviharra 90%-os valószínűséget adtak ki, amelyre példa korábban csak egyszer fordult elő.

Rövid szinoptikus áttekintés: egy hosszúhullámú teknő közelíti meg a kontinens középső területeit, melynek előoldalán igen magas ekvipotenciális hőmérsékletű (meleg és nedves) légtömeg szállítódik a Mexikói-öböl térségéből a fent említett területekre (3. kép), miközben egy jól fejlett szárazvonal is megközelíti a térséget Új-Mexikó állam felől (4. kép).

(3. kép: a magas ekvipotenciális hőmérsékletű légtömeg (pirosas/lilás árnyalatok) Texas és Oklahoma állam területén a 00 UTC-re (helyi idő szerint: 15 UTC))

(4. kép: az alacsony és magas harmatpont értékek (fekete számok Fahrenheitben kifejezve) ugrásszerű változása szépen kirajzolja a szárazvonalat)

Ezzel egyidőben, a teknő peremén igen erős délnyugatias áramlás alakul ki, amely az 500 hPa-os főizobár szinten 35-40 m/s-os szélsebességet okoz (5. kép) (kedd reggelre/hajnalra akár az 50 m/s-os sebességet is meghaladhatja!). Mindeközben a légkör alacsonyabb szintjein erős délies, délkeleties áramlatok lesznek az uralkodók (6. kép). A magassággal erősen jobbra forduló szél tankönyvi hodográfot rajzol ki, amely kedvező az erős szupercellák, és a hozzájuk köthető összes veszélyjelenség (kiemelten a tornádók) megjelenésének (7. kép).

 

(5. kép: az 500 hPa-os főizobárszint szélviszonyai. A szélsebesség értékek csomóban értendők!)

(6. kép: a 850 hpa-os főizobárszint szélviszonyai. A szélsebesség értékek csomóban értendők!)


(7. kép: hodográf Oklahoma állam területéről)

Ami a konvektív paramétereket illeti, minden adott lesz a veszélyes időjárási jelenségek kialakulásához. A teljesség igénye nélkül pár paraméter: helyenként 4000-5000 J/kg-ot meghaladó SBCAPE (8. kép), 400-500 m2/s2 értékeket meghaladó 0-3 km-es helikalitás és 200-500 m2/s2-et elérő 0-1 km-es helikalitás. Az USA-ban bevett mérőszám az ún. 0-3 km-es és 0-1 km-es EHI (Energy Helicity) amely a konvektív hasznosítható potenciális energia és az adott szint helikalitásából előálló mérőszám. Oklahoma állam középső területein rendkívül magas, 14-15-ös értékeket mutat (9. kép).

 


(8. kép: a regionális NAM modell SBCAPE előrejelzése Oklahoma és Texas állam területére)

 

(9. kép: a NAM modell 0-3 km-es EHI előrejelzése)

Ami magát az eseményeket illeti: a konvektív folyamatok minden bizonnyal már a reggeli (helyi idő szerint) órákban megindulhat. Akár már ezek a cellák is produkálhatnak tornádókat, amennyiben a konvektív folyamatok talajalapúak lesznek, és a megfelelő nedvességi viszonyok már rendelkezésre fognak állni. A zivatarok térbeli elhelyezkedéséről azonban még nincsenek egybehangzó modelleredmények, a legtöbb modell izolált konvekciót feltételez (első sorban Oklahoma állam délnyugati részén) a rendszerbe szerveződött zivatarok megjelenése előtt. Ezek a zivatarok várhatóan már olyan környezetben fognak kialakulni, amelyek kedvezők a veszélyes jelenségek (akár az igen erős tornádók) kialakulásának. A helyzet tehát kiélezett, a legtöbb konvektív paraméter extrém magas értéket mutat, így könnyen lehet, hogy történelmi tornádókitörés vár a Tornado Alleyre.

Végezetül zárszóként ezt csak itt hagyom szemezgetni, pszeudo-temp Oklahoma államból:

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat