Hortobágyon jártam, Szupercellákat láttam

Van mikor az ember fülébe súgják onnan Fentről, hogy merre menjen. Így történt ez tegnap is, mikor egy megérzést követően bepakoltam a táskámba a fényképezőt és elindultam vonattal a Hortobágyra.


Már a vonatból láttam, hogy egyre komorabb égkép fog várni engem kint a pusztán és bizony sietnem is kell, hiszen az események gyorsan fogják egymást követni. Miután leszálltam, rögtön futni kezdtem a Kilenclyukú híd felé, hogy átjussak a Nagy Laposra. Az első szupercella falfelhője már ott csüngött az északnyugati horizonton, ezért gyorsan elkezdtem fotózni. Kicsit lehetett volna közelebb is, de így is mesés szögből lövöldöztem. Néhány 10 perc elteltével fokozatosan vesztett erejéből, bár egy-egy erősebb szipkázásba még belekezdett.
Jól fejlett falfelhő a bemelegítő sc-től

Gémeskút, transzhortobágyi vonat és egy szipkázó (haldokló) szupercella

A nagy katarzis 17:00 után következett be, amikor DNY felől egy HP rettenet sodródott be. Sokat játszadozott a falfelhővel, hiszen hol ledobta magáról, hol ismét felépítette azt. Mesés látványt nyújtott, ahogy szétterpezkedett a hatalmas pusztán!Közeledeik a szörny

Szipkázás HP rettenet módra
 

Csini falfelhő

A legelésző szamarakat nem érdekelte ez a látvány, pedig már a farokfelhő is ott volt :)
 

A cella később teljesen kiáramlás domináns lett, de ennek ellenére továbbra is tartotta a szupercellás jegyeket. Ekkortól már fedezékbe vonultam, hiszen az eső is elkezdett esni. A falfelhő tökéletes precizitással haladt át Kilenclyukú felett.

Száraz levegő ütötte világos/tiszta rés (clear slot) a falfelhő szomszédságában


Azért legyen benne a 9Likas híd is és a falfelhő egy részlete is...

Egy kis szünetet, szárítkozást követően már siettem is vissza a pusztára, hiszen jött a finálé mindenféle színnel, formával és sok-sok apró csodával. De beszéljenek inkább a képek.
 

Vihar után, vihar előtt
 
Vele szárítkoztam a vihar után :)

A finálé...


Görgőfelhős próbálkozás

 
Fractus parádé


Uszályos leányzó táncol a Pusztán és egy gólya a gémeskúton
 

 

Tökéletes nap és egy életre szóló élmény.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat