Mi mindenre jó egy meteorológiai radar?

A doppler radart olvasóinknak már nem nagyon kell bemutatni azt hiszem.

Ha mégsem lenne túl ismerős ez az eszköz, remek cikkeket olvashattok tudomány rovatunkban a meteorológiai radarok működéséről (itt és itt).
 
Általában a meteorológiai radarok arra valók, hogy a légkörben található víz és jég részecskékről visszaverődő mikrohullámú jel mérésével valamint különböző feldolgozó algoritmusok és módszerek felhasználásával képet kapjunk a légkörben zajló eseményekről.
 
Azonban ezek a radarok sok minden egyéb dolgot is ki tudnak jelezni a környezetükben. Ha meteorológus szemmel nézzük, radarhibáknak is nevezhetnénk ezeket, de valójában nem hibás mérésekről beszélünk, hanem "radarképre nem illő" dolgokról, amik néhány esetben még érdekesek is lehetnek.
 
Tartsátok be a sebességhatárt, a meteorológusok is figyelnek!
 
Nézzünk egy esetet, ami 2008. augusztus 12-én történt Chicagoban, Illionis államban. Az I-55 és I-57 számú közutak felett alacsony magasságban meleg légréteg alakult ki, ez annyira megtörte a radarhullámok haladási irányát, hogy azok a földről és a járművekről verődtek vissza a radar vevőegységébe.
 
Ennek eredménye az lett, hogy a radarképen szépen kirajzolódott két sáv, ahogy a két közúton haladt a forgalom.
 

 
A doppler radaroknak van egy olyan tulajdonságuk is, a korábban használt eszközökkel szemben, hogy képesek megmérni a radarállomáshoz közelítő és az állomástól távolódó objektumok sebességét.
 
Tehát egyszerűen csak át kell kapcsolni a radart doppler-szél üzemmódba, és máris kibuknak a gyorshajtók.
 

 
A zöldes pöttyök a radar felé haladó objektumok, a bordó árnyalatok a radartól távolódó objektumokat jelölik. Ha megnézzük a két közúton található színeket, és összevetjük a felső jelmagyarázzattal, látható hogy néhányan nem tartották be az előírt sebességet :)
 
Denevérek
 
Amikor a denevérek összegyűlnek egy hatalmas rajba, több száz, akár több ezer példányban, könnyen előfordulhat, hogy a meteorológiai radarok érzékelik a csapatot.
Ez a kép is egy ilyen rajt mutat, amit a Storm Prediction Center radarja rögzített Texasban 2006-ban.
Ja és van ott egy szupercella is :)
 

 
Arról nincs információnk, hogy a denevérek amúgy komálják-e a meteorológiai radarokat, és hallgatózni járnak-e oda.
 
Vándorló madarak
 
Az alábbi animáción az látszik, ahogy egy hatalmas madárraj szál éppen fel Green Island térségében.
A képeket a wisconsin-i meteorológiai állomás radarja készítette.
 

 
Egyébként a radar technológia már bevállt a vándorló madarok megfigyelésére, és vándorlásuk irányának feltérképezésére.
 
Columbia űrrepülő
 
Sajnos időnként történnek balesetek és szerencsétlenségek is a levegőben, amik szintén megjelenhetnek egy meteorológiai radar képernyőjén.
 
Ez történt 2003 februárjában is, amikor a Columbia űrrepülő készült visszatérni a floridai központba. A felsőlégkörbe érve az űrrepülő a darabjai tört, és az izzó törmelékek vonala kirajzolódott a radarokon is.
 

 
A fenti képet a shevreport-i (LA) meteorológia állomáson rögzítették.
 
2001. szeptember 11.
 
A dátum mindenkinek ismert, az azonban keveseknek, hogy az ikertornyok összedőlését követően felfelé szálló hatalmas por és füstfelhőt a meteorológiai radarok is érzékelték.
Az alábbi képet a new yorki állomáson készítették.
 

 
Napkelte, napnyugta
 
Amikor a Nap a horizont közelében tartózkodik (napfelkeltekor illetve napnyugtakor), az elektromágneses energiája "összeveszhet" a doppler radar vevőegységével. Ha ezt érzékeli a vevő, a megjelenítő gyakran egy jellegzetes tüskeként jeleníti meg a vett jelet.
Az alábbi romantikus képek egy-egy minnesotai napnyugtát ábrázolnak különböző évszakokban.

Téli napnyugta
 


 

Nyári napnyugta
 


 

Tavaszi és őszi napnyugta
 


 

 
A cikk a meteorologynews.com írása alapján készült

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat