Vasárnapi konvektív elemzés

Az USA közép-nyugati síksága felett egy magassági gerinc található, ami kelet felé helyeződik át a nap folyamán. Ehhez minden szinten melegadvekció társul, ám meglehetősen száraz levegő áramlik D-DNY felől. Kissé nyugatabbra egy talajmenti ciklonális mező helyezkedik el. Oklahoma, Kansas, és Texas középső részei felett egy dryline húzódik, amely a sivatagi és az óceán felől áramló levegőt választja el egymástól.


 

E vonal környezetében 3000 J/kg és a feletti (hazai szemmel nézve extrém) CAPE értékek is felléphetnek. A kevés nedvesség miatt ez várhatóan kevés helyen fog zivatart eredményezni, de ahol kialakul, ott heves események várhatóak (a fő veszélyforrás a szignifikáns jégeső).


 

Észak felé haladva, ezt a vonalat meghosszabbítva már valamelyest jobbak a nedvességi viszonyok a melegfronthoz közeledve (Nebraska, Dél-Dakota területén), itt nagyobb a tornádó esélye. A nap második felében, illetve éjszaka egy zivatarrendszer kialakulása várható Nebraska állam környezetében.

A helyzetre való tekintettel, még nem zárható ki frissítés a nap folyamán.

egyéb forrás: spc.noaa.gov

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat