Konvektív elemzés a keddi napra

Az elmúlt napokban a síkságon átvonuló melegfront elérte a Nagy-Tavak térségét, miközben mozgása lelassult. Közben Nyugat-USA felől egy magassági teknő közeledik a síkság felé. A jelenleg Nebraska középpontú talajmenti ciklon déli oldalán továbbra is egy dry-line húzódik Kansas, Oklahoma és Texas államokon keresztül, kisebb konvergenciát biztosítva.


 
E vonal mentén, illetve a meleg légtömeg betüremkedése területén igen magas, CAPE 2000-6000 J/kg értékek lépnek fel (amelynek nagy része a záróréteg miatt sem érvényesül), a szélnyírás e labilis terület határán, illetve Oklahoma és Texas területén ér el 15-20 m/s-nál nagyobb értékeket (a melegfront DK-i részét, D-Karolina, Georgia államot figyelmen kívül hagyva.)
 

Összegezve, a leghevesebb szupercellák Texas középső 3/4-én és Oklahomában várhatóak, ezt támogatja az immáron óceán felől érkező nedvesebb levegő is.

egyéb forrás: spc.noaa.gov

 

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat