A mai napon az elmúlt időszak legígéretesebb konvektív helyzete várható

Az előző napokon említett magassági teknő tovább közeledik NY felől a Nagy-Síkság felé, ezzel némi hidegadvekciót okozva a magasban. Ehhez kapcsolódóan a talaj mentén egy újabb ciklon mélyült ki a Sziklás-hegység felett. A Kansas-Oklahoma-Texas államokon át húzódó konvergencia ma is jelen lesz, emellett az alacsony szintű jet is egyre nagyobb hangsúlyt kap, ami magas nedvességtartalmú levegőt szállít a térségbe.


 

A labilitás (1500-3000 J/kg) és a szélnyírás (17.5 m/s felett) bőven elegendő lesz szupercellák kialakulásához, az előbb említett területen.
 

Kora délutántól a záróréteg megszűnésével elszórtan a zivatarok gyors kipattanására lehet számítani, ezek az átlagosnál nagyobb valószínűséggel produkálnak tornádót és szignifikáns jégesőt. A legnagyobb bizonytalanságot a zivatar lefedettség jelenti.

Ezen kívül Dél-Karolinában, illetve Georgia területén van esély szupercellákra. A Mississippi völgyének északi részein is kipattanhat egy-két heves zivatar, amelyek nagyméretű jéggel, és heves kifutószéllel járhatnak.
 

felhasznált forrás: spc.noaa.gov

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat