Konvektív kitekintés

A szinoptikus helyzet változatlan É-Amerika felett. A Nagy-Síkságtól nyugatra Kanada felől egy blokkoló magas légnyomású terület terjeszkedik, amelynek előoldalán hideg levegő áramlik D felé, amely stabilizáló hatást fejt ki a térségben. A talajmenti ciklon a Mississippi folyó völgyére illetve a Nagy-Tavak térségére terjed ki, ennek D-DK-i peremén, illetve a hozzá kapcsolódó front mentén jók a feltételek zivatarok kialakulása szempontjából - a meleg és nedves légtömegnek köszönhetően.
A szélnyírási és labilitási indexek alapján leginkább Mississippi, Alabama, Tennessee állam térségében várhatóak szupercellák a legnagyobb valószínűséggel.

A helikalitás mértéke is itt lesz a legkedvezőbb (150 m2/s2 körül), ami a következő képen látható:

Tehát ma már a heves események súlypontja a síkságtól keletebbre helyeződik át.

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat