A mai napon is ígéretes helyzet várható

A szinoptikus helyzet változatlan, Észak-Amerika felett továbbra is blokkoló hatások érvényesülnek. A mai nap folyamán a magassági teknõ eléri a Síkság déli részeit is. A melegfront eközben tovább mozog É felé a Mississippi-völgy középsõ részei felett.

Ahogy a ciklonhoz kapcsolódó front utoléri a dryline-t, ott további viharok/mezoléptékű konvektív rendszerek is benne vannak a pakliban, amelyek a melegszektorban keletkezhetnek (Missouri és Arkansas államokban) és kelet felé terjednek majd - szupercellához a legkedvezőbb feltételek továbbra is egy Kansas, Oklahoma mentén húzódó keskeny sávban állnak fenn. A labilitási és szélnyírási értékek kelet felé egyre csökkennek - a zivatarokhoz kapcsolódóan a szignifikáns jégeső és heves kifutószél veszélye továbbra is fennál.

A fő bizonytalansági tényezőt a kora reggel kiakakult rendszerek stabilizáló hatása jelenti, de újabb cellák képződése várható a kifutófront illetve a labilis tengely metszéspontja környezetében. A jelentős szélnyírás lehetővé teszi szupercellák és bow-echók kialakulását, emellett a kis mértékű alacsonyszintű szélnyírás nem kedvez a tornádóknak - de természetesen nem zárhatóak ki.

forrás: spc.noaa.gov

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat