A felhőket érintve

Ahogyan Neofita írta, éles helyzet hiányában a Felhőszakadárok alakulata most egymástól távol figyeli az időjárási eseményeket. Én jelenleg Miskolcon kémlelem az eget és őszintén szólva nem unatkoztam az elmúlt időszakban. Megszámolni sem tudom, hogy mennyi zivatarcellát követtem nyomon a Bükk magasabb csúcsairól és az Avas kilátóból, melyek közül sok igazán emlékezetes marad.
A legfrissebb élményem a 2011.06.08-án Miskolcra lecsapó zivatarzónához kapcsolódik.
Bő egy órával a vihar érkezése előtt a radarokat és az analízist nézegetve úgy döntöttem, hogy felmegyek barátnőmmel az Avasra, hogy egy esetleges vihart a lehető legjobb helyről nézhessünk végig, ahogy lecsap a városra. Az égiek végül igen gyorsan megnyugtattak arról, hogy  nem hiába mentünk fel. Dél felé egy egyre komolyabb rendszer kezdett kialakulni, melyből ágyúdörgés-szerű hangok jelezték a masszív lecsapókat.
Pár perc múlva egy multicellás zivatarlánc peremfelhője kezdett felsejleni:

Sokat nem várhattunk, így átsiettünk az Avas kilátóba. Mire felrohantam a lépcsőn ő már így várt rám:


15:00 környékén a vihar megkezdte Miskolc ostromát. Elsőként a diósgyőri városrészre szakadt rá az ég:


Majd a belváros sem kerülhette el a „végzetét”:

A kilátóban is ekkora kezdtek eldurvulni a dolgok. A szél már-már annyira erős volt, hogy majdnem lepiszkált a toronyból, miközben az eső (felhőszakadás) vízszintesen áramlott a levegőben. Barátnőm ekkorra már fedezékbe vonult én viszont még egy kicsit „játszottam” az elemekkel. A vakító lecsapók látványa a város különböző részein fantasztikus volt…
Ez a nap nemcsak nekem, hanem bizonyosan sokunk számára is emlékezetes marad.
 
Ha minden jól megy legközelebb egy microburst-ös videóval is megismerkedhettek.
Addig is jó szerencsét minden viharvadásznak!

Írta: Devilstorm

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat