Rekord sebességű tornádós szupercellák az USA-ban?

A múlt pénteki tornádó-kitörés a jelenlegi adatok birtokában meteorológiatörténeti szempontból igencsak nagy jelentőséggel bírt. Az eseményt kiváltó időjárási körülmények nagyon hasonlítottak a pár nappal korábbiakhoz, annyi különbséggel, hogy a tornádókat kiváltó tényezők ezúttal sokkal markánsabbnak bizonyultak.
 
Műholdkép a viharrendszerről:

A pénteki ciklonnak a melegszektorában jóval intenzívebb melegadvekció zajlott, ami nemcsak nagyobb labilitást (2000-2500 J/kg SBCAPE), hanem közel rekord meleget is okozott az Ohio és Tennessee völgyében.

Egy másik igen lényeges momentuma az eseményeknek a rendkívül erős középmagas jet (sebessége elérte a 160-180km/h-t) és a magasabb szinteken kettéváló poláris és szubtrópusi jet stream, ami jelentős divergenciát okozva erőteljesebb feláramlásokat okozott az érintett térség felett.

Markáns jet a Középnyugat felett:

Az eredmény, bár a várakozásoknak megfelelt, mégis meglepetést okozott, hiszen elképesztő sebességgel mozgó tornádós szupercellákat észleltek Kentuckyban. Több cella haladási sebessége elérte a 112km/h-t, de közép Kentuckyban néhány viharnál hihetetlen, 136 km/h-s sebességet mértek. Ha a kárfelmérők vizsgálatai bebizonyítják hogy tornádók okozták a károkat, akkor az eddig ismert leggyorsabban haladó tornádós szupercellákat sikerült detektálni. Az eddigi rekord 117km/h volt (az 1925-ben észlelt Tri-State Tornádó, ami az USA történetének legnagyobb emberáldozatot követelő vihara volt).

Prefrontális hook echo-s szupercellák. Az első vihar EF4-es a második EF1-es tornádót hozott létre, amelyek elpusztították Henryville városát:

 
Radiális széltérkép (Doppler) az ikrekről:

Az esemény egyediségét a tornádók száma is alátámasztja, hiszen az év ezen időszakában igen ritka, hogy ilyen nagy számban alakulnak ki. A NOAA/SPC (National Oceanic and Atmospheric Administration/Storm Prediction Center) adatai alapján 144 tornádóról érkezett jelentés, ami azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyi forgószél söpört végig a térségben, hiszen a jelentések a tényleges tornádók később megállapított számához képest átlagosan 10-15%-ban tévednek - fölfelé.

Mindezek ellenére nyugodtan állíthatjuk, hogy az USA-ban márciusban még nem fordult elő olyan viharrendszer, mely ennyi tornádót eredményezett volna.

Devilstorm

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat