Szokatlan szeizmikus aktivitás a Középnyugaton

A két hónappal ezelőtti tornádókitörés (http://szupercella.hu/node/1214) ideje alatt az Indiana Egyetem kutatói szokatlan szeizmikus aktivitást észleltek a tornádók által sújtott Középnyugaton. Február 29-én egy EF4-es tornádót produkáló szupercella keresztezte Harrisburg (Ilinois) és a térségében elhelyezett szeizmográfok egy csoportját (a szeizmográf feladata a lehető legkisebb talajmozgás érzékelése – a mai modern készülékek képesek a talajnak akár 0,00001 mm-es elmozdulását is regisztrálni).

A tornádó útja (sárga pontozott nyíl) és a mérőállomások.
 
 A vihar átvonulását követően a szakemberek aggódni kezdtek, hogy műszereik súlyosan károsodtak, ám nagy meglepetésükre azok tovább küldték az adatokat.
A szeizmogrammok (a talajmozgás időbeli lefolyásának rögzített formája) tüzetesebb vizsgálatát követően három állomás esetében jelentkeztek a szokatlan szeizmikus jelek. Február 29-e hajnali 4:45-kor egy erős, alacsony frekvenciájú impulzust kezdtek el érzékelni a műszerek, mely néhány perces időintervallumot ölelt fel.
Az alábbi képen a szeizmográfok által érzékelt impulzusok jól kivehetők.

Az adatok elsődleges kiértékelésének alapján a műszerek nem magát a tornádót érzékelték, hanem lehetséges, hogy a szupercella által generált markáns légnyomásváltozást.

 

Március 3-án a Moody légitámaszpont egyik automatája felett áthaladó tornádós szupercella nyomás-és széladatai.

Az adatok további feldolgozásába már meteorológusok is csatlakoztak, hogy az észlelt jelenséget minél jobban megvizsgálják, hiszen a műszerek által érzékelt impulzusok és a légnyomásváltozás közötti kapcsolat még nem nyert megerősítést. Azonban ez az új mérési módszer a jövőben hozzájárulhat, hogy jobban megértsük a szupercellák nyomási mezőjének dinamikáját.

 
Forrás: www.sciencedaily.com
               www.indianapublicmedia.org
 
 
Írta: Devilstorm

Kapcsolat

Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesülete

info@szupercella.hu

1139 Budapest, Fiastyúk utca 57. 3/3

Adószám (1% felajánláshoz)

18033108-1-41

Készítette

Viharvadászok Egyesülete
CodeOne.hu

Jogi tudnivalók

Az oldalon található minden tartalom (az oldal készítői és az oldali felhasználói által a weboldalon vagy a mobil applikációkon keresztül feltöltött szöveg, kép, videó, mérési eredmény, stb.) - kivéve ahol a feltüntetett információk ettől eltérnek - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület írásbeli hozzájárulása szükséges. A weboldal tartalmai szabadon hivatkozhatók a forrás feltüntetésével.

Támogatás, pályázat